IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOME ZVONE ZVONA CETINJSKOG MANASTIRA

Predajući najveću nacionalnu svetinju u vlasništvo strancima sadašnja vlast Crne Gore demonstrira državno i religijsko podaništvo drugoj državi. Cetinjski manastir svojim istorijskim utemeljenjem i nacionalnom simbolikom je neotuđivo vlasništvo države Crne Gore i Cetinja. Svojom vjerskom funkcijom treba da bude otvoren svim pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu.

Srpska pravoslavna crkva je trideset posljednjih godina u Crnoj Gori od marginalnog društvenog faktora narasla u vodeću političku snagu i ubrzano preuređuje državno ustrojstvo u skladu sa planovima stvaranja Velike Srbije i narodnu svijest na načelima svetosavsko-memorandumovske ideologije.

Svjesna da nije uspjela misija Podgoričke skupštine da se zauvijek izbriše ime Crnogoraca, sistematski je rušila tekovine socijalizma, antifašizma i emancipatorske crnogorske samostalne nacionalne politike.

Na temeljima latentnog paternalizma obnovljena je agresivna velikosrpska propaganda pojačana frustracijom zbog ,,otcepljenja“ Crne Gore i izgubljenih ratova.  SPC je proglasila da je starija od Crne Gore i preuzela upravljanje državom. Za samo godinu dana vladanja uspjela je da vrati Crnu Goru sto godina nazad. Njena Vlada izgleda da je priprema da zvonima Cetinjskog manastira oglasi opijelo Crnoj Gori…

Srpska pravoslavna crkva se bavi politikom u simbiozi sa vlašću matične države. Posebno je preokupirana misijom među Srbima u regionu u cilju stvaranja ,,srpskog sveta“. U Crnoj Gori njoj su na usluzi Vlada, zakoni, resursi države, vojske i policije. Najnovija provokacija sa Cetinjskim manastirom je izraz pozicije njene moći.

Čitaj još:   PATRIOTSKI POKRET OTPORA- "Lovćenska straža": Učestvovati u popisu... (foto)

Cetinjski manastir nije administrativna greška, niti prosta katastarska čestica kojoj jedan činovnik može mijenjati vlasništvo, a još manje može služiti kao hir trenutne vlasti da njime osvetnički prkosi Cetinju i Crnoj Gori. Ako postoji osjećaja odgovornosti, pravde pred Bogom i stida pred Svetim Petrom, neko će ove odluke nositi na svojoj savjesti…

Ko ne shvata Cetinjski manastir kao ugaoni kamen crnogorske istorije u trajanju od pet stotina godina, kao srce njene prijestonice, kao srž njenog trajanja i suverenosti, kao stvarni i simbolični stožer njenog identiteta, taj nije dostojan da o njemu donosi odluke.

Dok je Manastir bio sjedište države Crne Gore i CPC niko ga nije mogao niti smio prisvojiti niti otuđiti. Od knjaza Danila do 1920. godine je sjedište crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, a već sto godina u njemu stoluje Mitropolit crnogosko-primorske SPC.

Cetinjani poštuju Manastir jer duboko u njima odzvanjaju zvona Ivanova ,,oca Crnogoraca“ i plemenite poruke Svetog Petra Cetinjskog…

autor: Marko Špadijer

Čitaj još:   MILO Đukanović: Primarna obaveza Vlade je da dobijemo punu istinu o ulozi svih aktera u događajima na Cetinju... (foto, video)

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more