IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović iz Glazgova poručio: Zadnja prilika da stvari stavimo pod kontrolu… (foto, video)

Političku volju koju danas potvrđujemo, moramo pretvoriti u neodložnu klimatsku akciju, ovo je zadnja prilika da stvari stavimo pod kontrolu…

GLAZGOV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 01.11. 2021… 19: 46…  MILO Đukanović iz Glazgova poručio: Zadnja prilika da stvari stavimo pod kontrolu… (foto, video)

Nemamo luksuz da je propustimo, poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović u obraćanju svjetskim liderima okupljenih u Glazgovu u okviru 26. Konferencije država ugovornica Okvirne konvencije UN o klimi (COP26).

“Čast mi je da vam se obratim u ime Crne Gore. Ovogodišnji COP26 u uslovima pandemije je veliki podvig. I ovim potvrđujemo da kada poštujemo pravila i strioktna ograničenja, kada smo spremni da se odreknemo komfora na koji smo navikli, i to činimo zajedno i solidarno, možemo doći do cilja. Vjerujem da je to najbolji put za najdjelotvorniji odgovor na klimatske promjene– kroz zajedničku odgovornost, solidarnost i saradnju, kroz multilateralizam”, kazao je MILO Đukanović.

Ističe da su očekivanja međunarodne javnosti velika i da sve ono što smo do sada radili “nije dovoljno da spriječimo porast emisija”.

“Klimatske promjene i gubitak biodiverziteta su egzistencijalna vrijednsot. Devastirajući efekti pandemije čine stanje dodatno složenim. Svijet se zagrijava brže nego što smo se nadali, a jedino ljudska ruka može učiniti potez koji će proces usporiti. Nacionalna odgovornost i odgovornost prema globalnoj zajednici navode nas da učinimo ono što moramo i na šta smo se već obavezali da bismo postigli cilj– sačuvali planetu i omoogućili sigurniju, zeleniju i održiviju budućnost”, kazao je MILO Đukanović.

Čitaj još:   IVAN Vujović: MILOJKO Spajić i JAKOV Milatović više i ne kriju svoje mimoilaženje, agenda DF potpuno jasna svakom ko išta zna o politici u Crnoj Gori... (foto)

Prošlogodišnju klimatsku ambiciju smo, naglasio je predsjednik Crne Gore, potvrdili.

“Crna Gora je podnijela ažurirani nacionalni utvrđeni doprinos smanjenja emisija od 35 odsto do 2030. godine. Ipak, danas smo ovdje da pokažemo spremnost da idemo više od onog što znamo da možemo. Crna Gora je preuzela obavezu da dijeli klimatsku ambiciju da zajedno sa EU bude klimatski neutralna do 2050. godine…

Integracije u EU je strateški put zemlje i Crna Gora će učiniti sve da u tome uspije. Do kraja 2021. godine ažuriraćemo popis emisija gasova u skladu sa novom metodologijom međuvladinog panela…

Do kraja 2023. godine, finalizovaćemo prvi nacrt nacionalnog plana za energetiku i klimu. Početkom 2024. završićemo nacionalni plan adaptacije. Inteziviraćemo rad na usvajanju strategije niskokarbonskog razvoja i pridružiti se grupi država za smanjenje i ublažavanje klimatskih promjena”, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sledećim ažuriranjem nacionalnog doprinosa otići ćemo korak dalje.

“Vjerujemo da će to biti još pet odsto smanjenja, ukupno 40 odsto. Želimo da Crna Gora bude regionalni primjer uspješne zelene tranzicije. Vjerujemo da je moguće dostizanje klimatsko energetskih ciljeva, razvojnih ciljeva i evropskih integracija”, istakao je Đukanović.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Rusija zvanično teroristička država, a Srbija pred vratima sankcija...

Predsjednik je jasno iskazao odlučnost i posvećenost tome, ističući da političku volju koju danas potvrđuju, moraju pretvoriti u neodložnu klimatsku akciju.

“Ovo je poslednja prilika da stvari stavimo pod kontrolom. Nemamo luksuz da je propustimo”, zaključio je MILO Đukanović.

izvor Standard.co.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more