IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

„GUARDIAN“ OTKRIVA: Kristijan Šmit u izvještaju upozorava da Bosni i Hercegovini prijeti NOVI RAT… (foto)

Guardian dodaje da je Dodik 14. oktobra rekao da će natjerati bh. vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne i da, ako zapad pokuša vojno da intervenira, on ima „prijatelje“ koji su obećali da će podržati “Srpsku stvar”…

LONDON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 02.11. 2021… 00: 36… „GUARDIAN“ OTKRIVA: Kristijan Šmit u izvještaju upozorava da Bosni i Hercegovini prijeti NOVI RAT… (foto)

Kako piše ugledni „Guardian“, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit upozorio je da se naša zemlja nalazi u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma realna” mogućnost povratka sukoba.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, u svom izvještaju Ujedinjenim nacijama, u koji je “Guardian” imao uvid, rekao je da bi, ako srpska strana formira sopstvenu vojsku, moglo da dođe do novog sukoba.

Guardian navodi da je Šmit u svom prvom izvještaju, otkako je stupio na tu funkciju u augustu, upozorio da BiH suočava sa „najvećom egzistencijalnom prijetnjom u posljeratnom periodu“.

Čitaj još:   SVAKAKO PO NAMA Idealna razlika u godinama je...

U tekstu se navodi da je lider bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio da će se povući iz institucija na državnom nivou, uključujući i iz nacionalne vojske, koja je izgrađena uz međunarodnu pomoć, u poslednjih četvrt vijeka, te da će rekonstituirati srpske snage.

Guardian dodaje da je Dodik 14. oktobra rekao da će natjerati bh. vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne i da, ako zapad pokuša vojno da interveniše, on ima „prijatelje“ koji su obećali da će podržati “Srpsku stvar”.

Autor teksta u Guardianu pretpostavlja da je Dodik tom prilikom mislio na Srbiju i Rusiju…

izvor (SB)

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more