IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Radončić: DIJASPORA pomno prati dešavanja u domovini, NEKA NIKO NE SUMNJA U TO

Dijaspora veoma pažljivo prati sve što se dešava u domovini i ako bude potrebno, učinićemo sve što je u našoj moći da sačuvamo Crnu Goru. U to ne treba niko da sumnja, poručuje u razgovoru za Dnevne Refik Radončić, poznati biznismen, humanista i donator, koji već više od 30 godina živi i radi u Njujorku.

Radončić komentariše nedavni sastanak predstavnika Vlade Crne Gore na čelu sa potpredsjednikom Dritanom Abazovićem tokom njihovog višednevnog boravka u SAD, sa kojeg su prenijete oštre poruke predsjednika Bošnjačkog saveza Crne Gore Esada Rastodera upravo svojim gostima koje je optužio da su “izdali Crnu Goru” i “unijeli nemir u dom svakog njenog građanina”.

Gospodine Radončiću, jeste li prisustvovali tom sastanku?

RADONČIĆ:Bio sam pozvan, ali smo se prethodno dogovorili u okviru Udruženja da ne dolazimo svi, iako sam cijenio da bi bilo dobro da što više nas čuje što je razlog ovakvog ponašanja, posebno potpredsjednika Vlade, kao i ministra vanjskih poslova, ali i što je bio razlog taktički lukavog manevra poslanika GP URA Filipa Adžića na samom početku njegovog skupštinskog mandata.

Volio bih da sam čuo i što je i bio razlog za uvođenje naše Plavljanke Suade Zoronjić u svu tu priču i u parlament. Bilo bi interesantno pogledati ih u lice , da nam kažu sa kime oni to žele da mijenjaju Crnu Goru, imaju li uopšte savjesti da ovako izmanipulišu svoje glasače. Osjećaju li grižu savjesti zbog svega toga? Može li poslanik Adžić pogledati Cetinjane u oči nakon događaja 5. septembra? Sve su to stvari koje će u jednom trenutku doći na preispitivanje da bismo išli dalje.

Čitaj još:   NOVI DETALJI UBISTVA MAJKE (35) PETORO DJECE: Uhapšen muškarac (47) koji je noćas nesrećnoj ženi zadao smrtonosne udarce... (foto)

Želim da vjerujem da zbog nedovoljnog političkog, ali i životnog iskustva nijesu razumjeli kompleksnost crnogorskog društva. Nijesu preživjeli ratove devedesetih godina prošlog vijeka, ne znaju kakve sve posljedice pogrešne odluke mogu da proizvedu na inače turbulentnom Balkanu.

A što se tiče gospodina Rastodera, on je u najmanju ruku hrabar čovjek, koji otvoreno kaže to što misli. Volio bih kada bi tako otvoreno svi govorili. Mi u dijaspori sa tim nemamo problema i bez obzira ko nam je sagovornik uvijek nastupamo sa iskrenim porukama. Ono o čemu je gospodin Rastoder govorio je fakat i nemam dileme da ogromna većina misli isto tako.

Predstavnici DF napadaju dijasporu u Njujorku, poručuju manjinskim narodima da se izvuku “iz ralja DPS”, da ne budu “foktor destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori”…

RADONČIĆ: Ovakva reakcija Demokratskog fronta nimalo ne iznenađuje, naprotiv. Njihova ideologija je dobro poznata svima. I tu su naše razlike. Želim samostalnu, evropsku, građansku Crnu Goru, a oni teološku državu. To su dva suprotna koncepta, a DF nam zbog toga prigovara, odnosno našu podršku takvoj Crnoj Gori smatraju podrškom DPS-u, poistovjećuju nas sa tom partijom. To je pogrešno.

Naše ideje o građanskoj, samostalnoj , demokratskoj, multietničkoj , evropskoj državi datiraju prije nego što je DPS postojao kao partija. Mi nikada nijesmo imali dilemu kojim putem treba da ide Crna Gora i to smo pokazali na referendumu.

Druga strana je imala drugačije viđenje crnogorskog puta i te ideje su 21. maja 2006. godine poražene, odnosno nijesu imale većinu. Za očekivati je bilo da poslije 2006. krenemo putem koji su građani izabrali, da se izgrade institucije, da idemo ka modernom društvu u kojem će opozicija biti korektor vlasti, a ne da se, kako tada, tako i danas, bave samo DPS-om, omogućavajući mu da toliko dugo bude na vlasti.

Čitaj još:   Crna Gora i dalje ne zna kolika joj je DIJASPORA

I naravno, kao u svakoj dugogodišnjoj vladavini, bilo je mnogo dobrih stvari, ali i puno grešaka, zbog čega je i došlo do smjene vlasti, Ali, nekvalitetnim kadrovima. Narod je želio nešto novo, ali sigurno ne ovo što smo dobili. I sada smo tu gdje jesmo…

izvor: dnevne novine

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more