IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDALOZNI POTEZ BEOGRADA: Zahlađenje umjesto poboljšanja odnosa

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić započeo je juče prvu zvaničnu posjetu Srbiji tokom koje se desio diplomatski skandal jer crnogorskog premijera dočekao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović – u farmerkama, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da od posjete ,,ne očekuje ništa“. 

– Cilj posjete je unapređenje saradnje sa Srbijom. Želimo da ono što imamo u svakom smislu bude bolje, da naša istorijska i porodična povezanost i isprepletanost dođu do izražaja za unapređenje te saradnje – rekao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, nakon što je odao poštu i položio vijenac na spomen- ploču ubijenom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću u dvorištu zgrade Vlade Srbije, u pratnji premijerke Srbije Ane Brnabić.

SRAMOTA

Premijer Krivokapić je u prvoj zvaničnoj posjeti Beogradu i ono što je obilježilo prvi dan posjete Srbiji je njegov doček na beogradskom aerodromu.

Sačekao ga je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović neformalno odjeven u farmerke i bez kravate.

Što je bila poruka zvaničnog Beograda premijeru Krivokapiću ovakvim gestom, da li je cilj bio da se crnogorski zvaničnik unizi? 

Moguće, ali je efekat bio sasvim suprotan. Zapravo, to je ispalo kao sramota Srbije, koja je takvim gestom pokazala nepoštovanje prema državi Crnoj Gori.

Prema protokolu, premijera jedne zemlje treba da dočeka premijer Srbije, ministar spoljnih poslova ili potpredsjednik Vlade i nije zabilježeno u novijoj praksi Srbije da je premijera jedne države dočekao ministar poljoprivrede, pogotovo neprikladno odjeven.

Čitaj još:   PRESELIO NA AHIRET HEROJ BOSNE HAKIJA HADŽALIĆ: Čovjek koji je snimio Vijećnicu dok gori u ratnom Sarajevu (video)

– Nepojmljivo je da u svjetskoj diplomatiji ministar poljoprivrede dočekuje premijera jedne suverene zemlje u izlizanim farmerkama i bez kravate – ocijenio je Srećko Đukić, bivši ambasador i diplomata za agenciju Beta.

Đukić je naveo da se onako kako je Nedimović dočekao Krivokapića, ne dočekuju ni gosti na slavi.

– Nedimović se na zvaničnom dočeku premijera pojavio obučen kao odrpanko. Ministar može da dočeka premijera druge zemlje, ali mora da bude uljuđen. Ono što se danas desilo na dočeku Zdravka Krivokapića je čin neuvažavanja prema zvaničnom gostu i crnogorskoj državi. Odmah se pokazalo da ta posjeta za Srbiju ima drugorazredan značaj – ocijenio je Đukić i zaključio da je zbog kompleksnih odnosa dvije države Krivokapića morala da dočeka premijerka Brnabić.

– Očito je da Beogradu nije stalo do popravljanja odnosa sa Podgoricom – rekao je Đukić.

BEZ OČEKIVANJA

Za razliku od premijera Krivokapića, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nema velikih očekivanja od ove posjete.

– Nemamo mi bogzna kakvih tenzija i nismo ih mi izazvali – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući posjetu premijera Crne Gore Srbiji.

U uključenju iz Glazgova za TV Pink, Vučić je naveo da Srbija želi pristojan odnos sa Crnom Gorom i da poštuje Crnu Goru.

Čitaj još:   Andrija ŽIVKOVIĆ: Završio u bolnici, reprezentativca Srbije kamenovali navijači ... (foto i video)

– Ali, da li imamo velika očekivanja? Nemamo. Svaki razgovor je blagorodan i bolje da ga ima nego da ga nema – rekao je Vučić.

izvor: pobjeda.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more