IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ESCOBAR: Dodiku je jasno, odbijamo aktivnosti, koje bi ugrozile Dejton, sankcije su “na stolu” (foto, video)

Sankcije su na stolu i prema pojedincima, liderima, ali i kompanijama koje pružaju podršku onima koji vode antidejtonske aktivnosti, kazao je u intervjuu za BHRT specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Escobar…

SARAJEVO: Svijet, Putovanja, vijesti, srijeda, 10.11.2021… 08: 45… ESCOBAR: Dodiku je jasno, odbijamo aktivnosti, koje bi ugrozile Dejton,sankcije su “na stolu” (foto, video)

Nakon niza razgovora koje ste imali tokom posjete Bosni i Hercegovini, kakve vijesti nosite u Vašington? Da li su vaši sagovornici shvatili poruku da neće biti dozvoljeno izazivanje sukoba u ovoj zemlji? Da li su korak bliže dijalogu?

– Ja bih rekao da jesu, ali dozvolite mi da kažem nešto o tome kakve su bile moje poruke u regionu. Najvažnija stvar koju želim prenijeti je kako ova administracija vidi ovaj region. Postoje dvije poruke prema našim evropskim partnerima. Zapadni Balkan su Evropljani, kulturološko, historijski i ekonomski. Naše partnerstvo sa zemljama regiona je bilo jako produktivno i to je ono što mogu očekivati od članstva ovih zemalja u Evropskoj uniji. Također želim prenijeti ljudima u regionu da smo čvrst i jak partner, ne samo u političkim procesima nego i po ekonomslim pitanjima – kazao je Escobar.

Kako gledate na činjenicu da u BiH postoji rezerva prema inicijativama poput Otvorenog Balkana?

Ja to razumijem. To se dešava, da li su vlasti uključene ili ne. Poslovni ljudi, mladi ljudi, ekonomije se razvijaju. Ako vlasti shvate da je to šansa i oni će ići u tom smjeru. Mi to vidimo kao šansu i me ćemo biti tu partneri. Želimo osigurati da to bude djelotvorno i da bude sredstvo ne za političke dobiti nego za podizanje regulatornih pravnih standarda regiona na nivo evropskih standarda. Da li će vas Evropa prihvatiti kratkoročno ili ne, bićete spremni i bit ćete potrebni.

Čitaj još:   STRAŠNO, TRESE SE I AMERIKA: Dva zemljotresa, jačine 6 Rihtera pogodila zapadnu obalu, građani u PANICI... (foto)

Jasan je otpor prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu koji su, osim vlasti u RS-u, otvoreno pokazali i Rusija i Kina u Savjetu bezbjednosti UN-a. Da li ta činjenica delegitimiše ulogu visokog predstavnika i njegove potencijalne odluke?

Prije svega, njegova ovlast ne dolazi iz Vijeća sigurnosti. Ona dolazi iz Vijeća za implementaciju mira (PIC), i drugo, on je u Dejtonu. Nije naša namjera da imalo stalnog predstavnika ovdje ali jeste namjera da imamo predstavnika dovoljno dugo da političari shvate da problemi iz 1995. su već trebali biti riješeni kako bismo se mogli baviti problemima iz 2021. Ne volimo da on nameće rješenja, da se međunarodna zajednica miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, ali mi namjeravamo da učinimo sve da Dejton funkcioniše, da Dejton bude osnova na kojoj će BiH ući u Evropsku uniju – rekao je Escobar.

Da li Bosna i Hercegovina plaća zapravo cijenu nesaglasnosti velikih sila u posljednje vrijeme ili je isključivo žrtva opstrukcije domaćih političkih elita?

– Budućnost Bosne i Hercegovine nije između velikih sila, nego je to svakodnevna borba ljudi u ovom regionu da obezbijede hranu za porodice, da nađu radna mjesta, da se bore protiv korupcije. Ja ne želim da to predstavim kao neku bojišnicu između velikih sila. To je vaša borba. Mi želimo biti vaši partneri i Dejton je sredstvo i Evropa je vaša budućnost.

Čitaj još:   IVAN Vuković: Neodgovorna parlamentarna većina već tri godine ruši ono što je mukom stvarano... (foto)

Kompletan intervju možete pogledati ovdje:

izvor BHRT

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more