IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RARITETAN SLUČAJ: Imamo JEDINOG NEVAKCINISANOG PREMIJERA u Evropi

Preostao je još Zdravko Krivokapić, jedini premijer u Evropi čiji ljekar smatra kako je vakcinacija nepotrebna.

Crna Gora jedina je država u Evropi čiju vladu predvodi nevakcinisani predsjednik. Dok premijer Zdravko Krivokapić poručuje kako je vakcinacija marketing, a da je on fenomen, pojedine njegove kolege sa ostatka kontinenta već su primile i treću dozu.

Pritom, ne računajući Krivokapića, u Evropi od avgusta nema premijera koji nije primio makar prvu dozu vakcine protiv koronavirusa.

ODAVNO VAKCINISANI SVI U REGIJI

Dok premijeru Crne Gore nije strano ni da poruči kako su brojke o smrtnosti od koronavirusa pretjerane, te da se situacija “dramatizuje”, pojedini šefovi vlada su i u pogledu vakcinacije težili da budu primjer svom društvu. Tako je postupio šef Vlade Kosova Albin Kurti, koji je u martu prvi u toj državi primio vakcinu.

“Svojim primjerom danas želim da sve građane ohrabrim da se vakcinišu i da otklone dileme u vezi koristi od vakcine”, poručio je tada Kurti iz prištinske gradske dvorane.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prvu je dozu primila još u decembru prošle godine, a Edi Rama iz Albanije u februaru. Tokom marta, vakcinisali su se rukovodioci izvršne vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji, među njima su bili i premijeri Andrej Plenković i Janez Janša, a dva mjeseca kasnije to je učinio i sada već bivši čelnik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Od Milorada Dodika do Šefika Džaferovića, vakcinisani su i državnici u Bosni i Hercegovini, koja – za razliku od ostalih u regiji – nema ‘klasičnu’ vladu.

Čitaj još:   ISTANBUL: Privremeno se zatvaraju kafići i noćni klubovi... (foto)

“FINSKO- LUKSEMBURŠKI MODEL”

Prvu dozu vakcine u januaru su primili premijeri Turske, Grčke i Rumunije. Na Kipru, predsjednik Nikos Anastasijades, koji rukovodi izvršnom vlašću, vakcinu je primio u decembru u direktnom televizijskom prenosu.

“Vakcina je poklon života. Hvala naučnicima na ovom otkriću, ali i doktorima, sestrama i ostalima koji su se sve vrijeme borili sa koronavirusom”, poručio je on.

Krivokapić je još na početku mandata govorio kako bi volio da njegova Vlada bude nalik onima u Finskoj i Luksemburgu. Za razliku od njega, tamošnji čelnici izvršne vlasti odavno su vakcinisani – luksemburški premijer Gzavije Betel u maju, a finska premijerka Sana Marin u junu.

Uzevši u obzir čitav kontinent, zanimljivo je i da se prvi imunizovao premijer Bjelorusije Roman Golovčenko, i to u septembru prošle godine. Naravno, primio je rusku vakcinu.

ANTITIJELA IM NIJESU BILA IZGOVOR

Doskorašnja kancelarka Njemačke Angela Merkel prvu dozu primila je u aprilu, Đuzepe Konte je prema navodima italijanskih medija to učinio u julu, a francuski premijer Žan Kasteks u martu, kada i njegov britanski kolega Boris Džonson.

Neki od rukovodilaca evropskih vlada ove su godine bili inficirani koronavirusom, ali ih to nije spriječilo da nakon određenog roka prime vakcinu, niti su se od njih mogli čuti izgovori o ‘antitijelima’. Među njima je i premijerka Estonije Kaja Kalas, koja je virus preležala u martu, a prvom dozom imunizovana u julu.

Čitaj još:   ANDRIJA Nikolić- ADIS Ahmetović: Rezultati lokalnih izbora ne daju jasan pravac i komplikuju ulazak CRNE GORE u EU...

Posljednji u nizu je premijer Gruzije Irakli Garibašvili, koji je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primio u avgustu.

Preostao je još Zdravko Krivokapić, jedini premijer u Evropi, čiji ljekar smatra da je vakcinacija nepotrebna.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more