IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOĆNA MORA VUČIĆA: Srbija dobila slične poruke iz AMERIKE kao Bugarska uoči pada Borisova

Srbija je ovog mjeseca dobila slične kritike iz SAD kao Bugarska uoči izbora na kojima je sa vlasti pao premijer Bojko Borisov, piše danas briselski portal Euractiv.

Te poruke Sofiji i Beogradu koje se tiču korupcije podjednako su direktne, a jedina razlika je što su u Bugarskoj već proizvele veliki efekat s obzirom da je došlo do promjene vlasti, navodi bugarska novinarka Antoaneta Nikolova.

Ona podsjeća da je više članova Kongresa SAD objavilo ovog mjeseca pismo u kojem kritikuju sve veću korupciju i pad slobode medija u Srbiji i pozivaju predsjednika Josepha Bidena da ne oklijeva sa uvođenjem sankcija u obliku zamrzavanja imovine određenim pojedincima u Srbiji.

Nikolova navodi da je reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bila čudna pošto je rekao da se ne plaši zamrzavanja imovine u inostranstvu jer je ne poseduje, i postavlja pitanje da li to znači da je srpski lider sebe prepoznao kao moguću metu američkih sankcija.

Na osnovu naloga koji je potpisao Biden, Kancelarija Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) sankcionisala je tri državljanina Bugarske zbog korupcije i njihove mreže koje obuhvataju 64 entiteta.

“Ovaj šamar je očigledno uznemirio Vučića i njegovu vladajuću stranku. Američki senatori u pismu o Srbiji ukazuju na većinski državnu kompaniju Telekom Srbija i na privatnu televiziju Pink, koje cvjetaju zahvaljujući ‘obostrano korisnom odnosu sa vladom’. Istovremeno, ‘novinari su izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve češće dolaze od vladajuće elite i provladinih medija’, naveli su Reporteri bez granica u najnovijem izveštaju“, stoji u tekstu.

Čitaj još:   ŠOK I ALARM: Oko 30.000 osoba u Crnoj Gori ima problema sa alkoholom... (foto)

To djeluje kao „već viđeno“, navodi se u tekstu, pošto su uoči parlamentarnih izbora u Bugarskoj 4. aprila dva američka senatora napisala su da je „Bugarska zabeležila najniži rezultat u Evropskoj uniji i na Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency international za 2019. i na Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica.

Borisov je izgubio vlast na tim izborima.

“Ako su pismo o odnosima SAD i Bugarske potpisala dva senatora, ono koje se tiče Srbije potpisalo je sedam senatora. Uz to, njihov stil je veoma sličan”, stoji u tekstu.

Istog dana kada su senatori objavili pismo o Srbiji, 5. novembra, američki mediji su otkrili da Srbija nije među pozvanima na Samit za demokratiju koji organizuje Biden, podsjeća Nikolova i dodaje da je Vučićeva Srbija “u društvu isključenih”, uz Tursku, Bjelorusiju, Rusiju i samo jednu članicu EU, Mađarsku.

Dodaje da te zemlje, „prema administraciji u Washingtonu, ne ispunjavaju američke standarde demokratije“, kao što nije ni Bugarska, dok izbori nisu donijeli promjenu.

Čitaj još:   NEMA DOGOVORA IZMEDU PROČETNIČKIH PARTIJA U NIKŠIĆU: Čekaju izbore u Herceg Novom!

izvor: Danas / Euroactiv

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more