IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Magična moć riječi: NAJTEŽE SU RODITELJSKE KLETVE

Proklet ti bio rod i porod”, “Sjeme ti se zatrlo”, “Sunce te nikad ne ogrijalo”, “Ne imao muškoga roda”, “Da bog da te stigla božja kazna”, samo su neke od kletvi koje su vijekovima u nazad u najvećim emotivnim nabojima naši ljudi izricali jedni drugima.

Do dana današnjeg, tvrde poznavaoci ovog polja ništa se nije promijenilo. Kunemo i dalje i to sa podjednakim žarom.

Tradicija kletvi postoji vjerovatno u svim kulturama svijeta. Vrijeme nastanka ovog izraza zaključuje se na osnovu njene sadržine: pošto je osnovni podsticaj za nastanak klevete proklinjanje nekoga sa željom da mu se nešto neprijatno desi, jasno je da je nastala u davna vremena kada se vjerovalo u magičnu moć riječi.
Kletva je uvijek vezana za neku osvetu. Ona mora da bude nabijena emocijama i da ima jaku energiju da bi se ostvarila.

“Bačena kletva može da ima potencijal određeni period. Tradicionalno, važi do šestog koljena i tek sedmo koljeno ne oseća posljedice”, priča Predrag Petrović, koji se bavi kletvama.

Čitaj još:   DAKLE "Ako je rijaliti dio kulturne ponude, onda smo u problemu"...

Prema mišljenju duhovnjaka, kletve se ispunjavaju naročito ukoliko imaju veliki energetski potencijal i ukoliko je osoba koja je izriče jako isprovocirana, a pri tom nevina.

“Često se dešava, da kletve budu “porodične” i da se cijeloj porodici u istom vremenskom periodu dešavaju iste stvari – npr. da ni jedna žena iz porodice ne rađa mušku djecu, ili da se neko “prokletstvo” ponavlja generacijama.

Najteže kletve su one koje “baci” roditelj, a u narodnoj poeziji kao “opasne” kletve pominju se i one koje baca djevojka, ili sestra.

izvor: http://aura.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more