IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DW: Vlada CRNE GORE stalno PADA, nikako da padne…

Crnogorska Vlada opstaje iako već pet mjeseci nema podršku većine u parlamentu. Oni koji je više ne podržavaju ne bi da je sruše, a ona sama neće da odstupi. Koji su mogući scenariji za izlazak iz krize?

Vlada crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića još malo će obilježiti prvu godinu mandata, ali i pola godine otkako nema podršku većine poslanika.

Koalicija koju predvodi Demokratski front (DF), bojkotovala je Skupštinu od juna, potom tražila rekonstrukciju Vlade pa izbor nove, ali njihove ideje ne podržava URA, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Iako bi rješenje mogli biti vanredni izbori, dobrom dijelu vlasti se na njih ne ide i gledaju kako da izguraju pun mandat do 2024. godine.

DF ne želi da sruši Vladu u parlamentu jer bi to morao da učini sa opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsjednika države Mila Đukanovića što bi ih verovatno koštalo na vanrednim izborima. S druge strane, premijer Zdravko Krivokapić ponavlja da neće podnijeti ostavku i poručuje da njegova Vlada ima dobre rezultate i međunarodnu podršku.

Čitaj još:   Đenero: VLADA NEMA PODRŠKU- AKO NE PADNE DANAS PAŠĆE SJUTRA

Iako Vlada nastavlja da vlada, ona trenutno ne može da progura nijedan zakon u parlamentu. I sam parlament je bio u blokadi sve do prije neki dan kada je počela sjednica na čijem dnevnom redu je tek dio zakona koji su u međuvremenu predati u skupštinsku proceduru.

„Skupština već duže vrijeme ne ostvaruje svoje funkcije jer imamo 67 zakona o kojima se mjesecima ne raspravlja. Ovo, nažalost, nije politička nego institucionalna kriza, koja je mnogo ozbiljnija“, kaže za DW profesor Đorđije Blažić, stručnjak za ustavno pravo…

izvor: Portal Luča

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more