IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVROPA SE VRAĆA U MRAČNE KORONA DANE: Lokdaun je tu, pominje se policijski čas… (foto, video)

Spektar mIJere je raznolik- od policijskog časa koji važi a svce to je i za određene industrije do lokdauna za nevakcinisane i obaveznog rada od kuće odeđen broj dana u nedelji…

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja 21.11.2021…00: 32… EVROPA SE VRAĆA U MRAČNE KORONA DANE: Lokdaun je tu, pominje se policijski čas… (foto, video)

Broj zaraženih u Evropi raste iz dana u dan samo tokom prošlog mjeseca zabilježen je skok za 50 odsto u broju novih slučajeva u odnosu na mjesec dana ranije.

Paralelno sa ovim negativnim trendom, sve veći broj zemalje uvodi nove mijere nalik onome što smo već imali priliku da vidimo periodu koji bi se mogao nazvati mračni dani korone…

SZO je u petak saopštio da je prošle nedelje širom Evrope prijavljen skoro dva miliona novih slučajeva– najviše u jednoj nedelji od početka pandemije. Situacija je teška na istoku Evrope, ali i sve veći broj zemalja na zapad obara rekorde u broju novozaraženih.

Kakve mjere su uvodile zemlje u kojima se čuvena epidemiološka kriva ponovo penje na gore?

Austrija: Lokdaun za sve i obavezna vakcinacija

Od sutra, Austrija je u nacionalnom lokdaunu. Ova zemlja je prošle nedelje prva u Evropi donijela odluku da uvedene lokdaun za nevakcinisane, ali ubrzo je zaključavanje prošireno na sve građane te zemlje.

Nacionalni lokdaun oročen je na deset dana, ali i nakon isteka tog roka, ako brojke to budu dozvolile, neće svi biti slobodni. Naime, oni koji nisu primili nijednu dozu cijepiva ostaju u lokdaunu i nako isteka ovog roka.

Prizori koji danas stižu iz Beča pokazuju da su se stanovnici glavnog grada Austrije panično uputili u trgovine i markete pre nego što će u ponedeljka stupiti na snagu odluka lokdaunu.

Tamošnje vlasti obrazložile su odluku nisko stopom vakcinacije, koje je ispod evropskog proseka. Austrijski ministar zdravlja čak je izjavio da bi sledeći korak trebalo da bude noćni policijski čas, ali za sada takvu meru je odbio kancelar Aleksandar Šalenberg.

Takođe, vlada u Beču donela je odluku da vakcinacija od 1. februrara 2022. godine bude obavezna.

Čitaj još:   Leposavić ''PRIZNAO'' eparhijama SPC u CRNOJ GORI da...

Irska: Policijski čas za ugostiteljsku industriju

U Irskoj, zemlji koja ima jednu od najviših stopa vakcinacije u Evropi, od četvrtka na snazi je policijski sat od ponoći u barovima, restoranima i noćnim klubovima.

Ova mjere, očekivano, nije naišla na odobrenje ugostiteljskog sektora, posebno ne kada je reč o nočnim klubovima kojima je tek proplog meseca dozvoljeno da ponovno otvaranje nakon što su zatvoreni još u martu 2020. godine.

U planu su i nove mjere koje podrzumevaju povratak na rad od kuće tamo gde je to moguće, kao i proširenje spiska lokala i objekata za koje će biti potrebna kovid propusnica. Trenutno, to su samo pozorišta i bioskopi.

Sa 5.483 novih infekcija, Irska je u petak zabeležila najviši broj obolelih od januara. Ipak, broj smrtnih slučajeva u četvrtom talasu koji pogađa ovu zemlju je daleko manji nego u januaru. Zabrinjava to što tokom poslednjih nekoliko dana zabeležen konstantan rast i u toj kategoriji.

Njemačka: Nove mjere za nevakcinisane… 

Broj zaraženih u Njemačkoj raste iz dana u dan, čak ova zemlja prijavljuje, u proseku, više od 50.000 novih slučajeva dnevno. Strulnjaci su zabrinuti i uglavnom traže oštrije mere. Lotar Viler, šef nemačkog instituta Robert Koh, izjavio je juče da redovna medicinska nega više ne može da se garantuje u nekim delovima zemlje zato što su bolnice i jedinice inteznivne nege preopterećeni.

„Cijela Njemačka je jedno veliko žarište. Ovo je vanredno stanje na nivou cele zemlje. Potrebno je da povučemo kočnicu za hitne situacije“, rekao je Viler.

Belgija: Četiri neradna dana nedeljno…  

Broj slučajeva se povećao i u Belgiji, pa je ova zemlja uvela nova ograničenja.

Mera za koju su se belgijski stručnjaci odlučili je rad od kuće četiri dana nedeljno u onim delatnostima gde je zbog procesa rada to moguće izvesti. Ove mere stupa na snagu danas.

„Cilj je da se ograniči zaražavaje na radnom mestu kao i u gradskom prevozu“,  navode belgijski zvaničnici.

Holandija: Sve se zatvara u 19.00

Od danas nove mere na snazi u Holandiji. Kafići, restorani neprehrambene radnje od danas će morati da se zatvore do 19.00 sati, što je pravilo koje će biti na snazi najmanje tokom naredne tri nedelje. Publike na sportskim događajima neće biti, a vlasti su apelovale da gde god je moguće poslodavci uvedu rad od kuće.

Čitaj još:   PREPUCAVANJE U SRBIJI: "Premijerka zanemela"; "Brnabić: Vuče, neću u tvoje blato"

Sa druge strane, škole, bioskopi i pozorišta će ostati otvoreni.

Slovačka: Zatvaranje za nevakcinisane

Slovačka uvodi strože mere za ljude koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa zbog porasta broja novozaraženih ihospitalizovanih, koji opterećuju zdravstveni sistem zemlje, izjavio je slovački premijer Eduard Heger.

Istok Evrope u „crvenom“

Ni na istoku Evrope situacija nije sjajna, Naprotiv. Žarišta su Rumunija i Bugraska, zemlj koja ima najniži procenat vakcinacije u EU. To je ujedno i razlog za zabrinjavajući korona sliku u tim zemljama. Prema ispitivanjima Evrobarometra, stanovnici ovih zemalja su među najređima izrazili entuzijazam za vakcinaciju.

Tokom poslednje nedelje, Rumunija je imala 591 smrtni slučaj, a Bugarska 334. Obe brojke predstavljaju nacionalne rekorde u broju smrtnih slučajva. Tome treba dodati i da broj zaraženih arste iz dana u dan…

izvor Nova.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more