IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROTESTI U SARAJEVU: Rudari ne odustaju od zahtjeva, dočekali jutro na otvorenom, idu do kraja… (foto, video)

Rudari koji su predhodni dan došli u Sarajevo na proteste dočekali su jutro ispred zgrade Vlade Federacije BiH…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 24.11.2021, 08: 52… PROTESTI U SARAJEVU: Rudari ne odustaju od zahtjeva, dočekali jutro na otvorenom, idu do kraja… (foto, video)

Na sastanku koji je u ponoć sazvao federalni premijer Fadil Novalić formiran je pregovarački tim koji bi danas sa sindikatima rudnika trebao pregovarati o njihovim zahtjevima. Kako javlja naš fotoreporter, očekuje se dolazak još 10 autobusa iz Kaknja, a rudari su poručili kako imaju jedinstven stav, te da neće odustati od svojih zahtjeva i idu do kraja.

Radnici sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjene generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Čitaj još:   SARAJEVO: KARDINALA PULJIĆA, NIJE BILO NA INAUGURACIJU, Kratko kazao, hoće li sarađivati s Komšićem

Građani Sarajeva su sinoć i noćas rudarima u znak solidarnosti donosili hranu, piće, deke…

Podršku rudarima pružili su i iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH-Kantonalni odbor Kantona Sarajevo

– Snažno podržavamo jasne i opravdane zahtjeve vašeg sindikata i želimo da rukovodstvo i članstvo vašeg sindikata istraje u protestu do ispunjenja svih zahtjeva. Možete računati na punu podršku našeg sindikata i stojimo vam na raspolaganju za svaki vid sindikalne pomoći jer vaša borba je i naša borba- navodi se u pismu koje je potpisao Saudin Sivro, predsjednik ovog sindikata.

izvor iBalkan.net / Faktor.ba