IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BAKIR Izetbegović: Na današnjim kartama SANDŽAK nije dio BOSNE, ali u našim SRCIMA to jeste

Boraveći na turneji po bošnjačkoj dijaspori, u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH, Bakir Izetbegović je u svojim govorima pomenuo i Sandžak i bošnjački narod u njemu.

“Država je kuća. Četiri zida i krov koji te čuva. Koja čuva tvoju čeljad da nisu na vjetrometini historijskoj. I ta kuća može biti veća ili manja, bolje ili slabije uređena, ali bez kuće nije dobro. Znaju to oni koji je nemaju. A naša braća iz Sandžaka imaju svoju državu Bosnu i Hercegovinu zajedno sa nama”, rekao je Izetbegović i dodao:

“Jer su oni prošli sve isto kroz šta smo i mi prošli. I to žešće, jer su oni krajina. Bili su pod najzešćim udarom. I sada su, jer su emotivno najsnažnije vezani za Bosnu i Hercegovinu. Oni su na svaki način vezani za nas u Bosni, u prijateljstvoma, poslovima, brakovima. Nema Sarajlije a da u njemu nema dio sandžačke krvi”, rekao je Izetbegović na skupu u Luksemburgu povodom Dana državnosti BiH.

Čitaj još:   ŠOK TUŽILAŠTVA, KRIMINAL NEVIĐENIH RAZMJERA: "Nabavljeni respiratori nisu za intenzivnu njegu"... (foto)

Izetbegović je kao poklon sandžačkom novinaru Almiru Mehoniću uručio Povjesni atlas Bosne i Hercegovine.

“Ja se zahvaljujem organizatori današnjeg skupa, našem Almiru. Donio sam mu povjesni atlas Bosne i Hercegovine. Ove knjige više nema. Uspio sam da nađem još 53 komada. Štampana je prije 20 godina. Tu su karte koje svjedoče o nama. O postojanju naše zemlje. Najstarije su 700 godina, pa 500,400,300… Austrougarska, Vatikan, Osmansko Carstvo. Na nekim od njih je i Sandžak dio Bosne. Na našim današnjim kartama to nije, ali u našim srcima to jeste”, poručio je Izetbegović.

Izvor: Sandzacke.rs

ZA DANAS MALO SUNCA, SUTRA PRIPREMITE KAPUTE…

REGION Balkana a na području Bosne i Hercegovine nastavlja se Read more

DANAS NESTABILNO S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM…

LJETO SE BAŠ ZAINATILO: Evo gdje će, kada i koliko Read more