IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: ŽELJKO Komšić pozvao Andeliju, Džindića i Novalića da podnesu ostavke… (foto, video)

Rudari iz sedam rudnika u FBiH odlučili su da prekinu protest pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu i vrate se kućama, ali proizvodnju uglja neće nastaviti dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, vijesti, petak, 26.11.2021… 15: 02… SARAJEVO: ŽELJKO Komšić pozvao Andeliju, Džindića i Novalića da podnesu ostavke… (foto, video)

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andeliju, ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića, te federalnog premijera Fadila Novalića, da podnesu ostavke zbog sveukopune situacije u rudnicima koji posluju u Koncernu EP BiH.

– Rukovodstvo Elektroprivrede BiH ne prihvata prijedlog sporazuma koji je Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine usaglasio sa Ministarstvom industrije i energetike, potvrdio je danas predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Husić je dodao da će zbog toga proizvodnja u svim rudnicima u sastavu koncerna i dalje biti obustavljena.

– Od jutros smo očekivali pozive i dogovor, od kojeg očigledno nema ništa. Mi smo i dalje u radničkom neposluhu – rekao je Husić.

Čitaj još:   AMFILOHIJU SE POGORŠALO ZDRAVSTVENO STANJE: Priključen na... (foto)

Nešto ranije danas upravo je Sindikat rudara pozvao Komšića da “objasni radnicima i građanima zašto generalni direktor Elektroprivrede BiH, koji je njegov kadar, ne može biti smijenjen”.

Oni su pozvali članove porodica rudara i građane da im daju podršku na današnjim jednosatnim okupljanjima večeras od 18.00 do 19.00 sati ispred direkcija rudnika u gradovima u kojima oni egzistiraju.

Rudari iz sedam rudnika u FBiH odlučili su da prekinu protest pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu i vrate se kućama, ali proizvodnju uglja neće nastaviti dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi.

izvor N1