IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽENA S NAJTEŽIM ZADATKOM U SRBIJI: Može li s njom na čelu PASTI režim VUČIĆA?

Kada je riječ o vlastima, na meti njenih kritika se prije svega našla Marinika Tepić, kao nositeljica liste, kojoj se već dugo kao glavni grijeh na teret stavlja podrška skupštinskoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Imenovanjem Marinike Tepić kao nositeljice parlamentarne liste, dio opozicije u Srbiji je indirektno dao do znanja da će sudjelovati na svim izborima sljedeće godine, piše Deutsche Welle.

Opoziciona grupacija koju čine Stranka slobode i pravde (SSP), Narodna stranka (NS), Demokratska stranka (DS), Pokret slobodnih građana (PSG), kao i još nekoliko udruga, najavila je da će nositeljica njezine parlamentarne liste biti Marinika Tepić, potpredsjednica SSP-a.

Time je potvrđeno da će opozicija sudjelovati na svim izborima sljedeće godine, i da se odustalo od ideje bojkota izbora. Kako su optimistično naveli, „izlazimo na izbore kako bismo pobijedili na svim razinama”, iako su se ogradili rekavši „uvjetno rečeno izbore jer i dalje nemamo slobodne i poštene izbore”.

Bojkot bez efekta – opozicija „prisiljena” na izbore

Izborni uvjeti su međutim i dalje vrlo loši i neizvjesno je hoće li tu biti bilo kakvog napretka do izbora. Stoga i politički analitičar Đorđe Vukadinović za DW kaže da „koliko je oporba prošlog puta prebrzo proglasila bojkot, toliko je sada od njega prebrzo odustala”.

„Razumijem političke, psihološke i materijalne razloge za odustajanje od bojkota, ali će taj dio opozicije morati objasniti svojim biračima zašto se to čini. Vjerujem da će birači razumjeti te motive, ali ipak ne bi trebalo podcjenjivati birače i promatrati ih kao neku pasivnu masu koja će bez pogovora slijediti svoje vođe”, smatra Vukadinović.

Ključni razlog zašto se sada ide na izbore je taj „što opozicija nije imala manevarskog prostora da taj bojkot ponovi još jednom”, ocjenjuje za DW Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).

Čitaj još:   VUČIĆ VEČERAS UVODI RIGOROZNE MJERE

„Čini mi se da je opozicija shvatila za ovih godinu dana da vaninstitucionalno djelovanje, sa skromnim resursima, i s jakim političkim protivnikom, više ne može dati efekte i da je neophodno ući u vrlo jasnu i otvorenu političku borbu. Bojkot jeste ukazao na probleme u izbornom procesu, ali nije učinio opoziciju snažnijom, i stoga mislim da su morali izići na ove izbore”, kaže Klačar.

Srebrenička rezolucija – glavna mana?

Okupljanje ove grupacije političkih stranaka, udruženja i pokreta prve kritike je doživjelo od ostalih oporbenih stranaka koje smatraju da je neozbiljno što SSP, DS i PSG pokušavaju monopolizirati pojam opozicije u Srbiji.

Kada je riječ o vlastima, na meti njenih kritika se prije svega našla Marinika Tepić, kao nositeljica liste, kojoj se već dugo kao glavni grijeh na teret stavlja podrška skupštinskoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

„Specifičnost Marinike Tepić je taj što ona ima rejting koji je u samom vrhu opozicionih političara, ali isto tako ima i dosta negativnih ocjena”, ističe Đorđe Vukadinović.

„Dakle, ona može donijeti dosta glasova kao stranački kandidat, ali kao nositeljica liste široke koalicije – koja namjerava biti i još šira – mislim da je tu njezin domet relativno ograničen. Podrška rezoluciji o Srebrenici je možda nekima plus, ali to je opet u očima većine biračkog tijela hendikep”, napominje Vukadinović.

Bojan Klačar također smatra da je njezin izbor za nositeljicu liste „politički logičan” jer „Marinika Tepić ima najbolji rejting unutar opozicije”. Tome bi trebalo dodati i neke druge ne manje važne razloge, a to su da je riječ o osobi koja je prepoznatljiva i politički iskusna, „kako na terenu tako i u institucijama”, navodi Klačar.

Čitaj još:   BERLIN- LJEVICA U NALETU: Socijaldemokrati pobijedili konzervativce u izborima za Merkelinog nasljednika... (foto i video)

„Ali isto tako se može očekivati da će politički protivnici tragati za njenim manama, između ostalog će se koristiti i taj odnos prema Srebrenici. Mislim da će to prije svega biti jedna kritika da je ona političarka previše građanske orijentacije, i nedovoljno patriotski orijentirana, bez nekih važnih nacionalnih tema i poruka”, kaže Klačar…

izvor:  Deutsche Welle.

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more