IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DA JE PREŽIVJELA SFRJ: Danas bi slavila 78. rođendan… (foto, video)

Današnji dan, 29. novembar, se u nekadašnjoj zajedničkoj državi Jugoslaviji decenijama praznovao kao Dan Republike…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, ponedeljak, 29.11.2021… 09: 32… DA JE PREŽIVJELA SFRJ: Danas bi slavila 78. rođendan… (foto, video)

Da je opstala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) danas bi napunila 78 godina.

TAKO BI današnji dan, 29. novembar, bi se u nekadašnjoj istoj državi a to je Jugoslavija decenijama praznovao kao Dan Republike.

Dan Republike obilježavao je godišnjicu Drugog zasijedanja AVNOJ- a u Jajcu 29. novembra 1943, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945.

Praznik je proslavljan za svečanom trpezom, uz dva neradna dana, 29. i 30. novembar, a svečane akademije bile su organizovane u glavnim gradovima republika bivše SFRJ. Đaci prvaci tog dana su dobijali crvene pionirske marame, a dijeljena su i ordenja.

Krajem novembra 1943, u Jajce su stigle delegacije predstavnika naroda iz svih krajeva Jugoslavije.

Čitaj još:   Pjesma koja veliča četnike na proslavi u Pljevljima: Iz Bošnjačke stranke poručili da VLAST se jasno odrede prema ovom događaju... (foto, video)

Na zasijedanju, u lokalnom Domu kulture, bilo je prisutno 142 delegata. Predsjedavao je predratni predsjednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar.

Odluke Drugog zasijedanja AVNOJ-a pročitane su nešto pred ponoć 29. novembra, pa je taj datum uzet kao datum njihovog donošenja. AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije.

Kao najviši izvršni i naredbodavni organ narodne vlasti konstituisan je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je imao sva obilježja narodne revolucionarne Vlade.

Izbjegličkoj Vladi i kralju Petru Drugom Karađorđeviću zabranjen je povratak u zemlju. Donijeta je odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbjeglička vlada.

Kao posebna odluka AVNOJ- a Josipu Brozu Titu dodeljena je titula “maršal Jugoslavije”, na osnovu predloga koji je postavila slovenačka delegacija…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more