IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRBIJA: U SUBOTU BLOKADE PUTEVA i PROTEST ADVOKATA…

SEOS je naveo da i dalje izražava neslaganje s planiranjem otvaranja većeg broja rudnika litijuma, Zakonom o referendumu, Zakonom o eksproprijaciji, privatizacijom i intenzivnom eksploatacijom prirodnih resursa.„Predsednik Aleksandar Vučić je potpisao Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Obećali smo da ćemo u tom slučaju opet blokirati puteve u Srbiji. Reč se mora držati, tako da ćemo u subotu u 14 časova održati obećanje. Pozivamo građane Srbije da nam se pridruže i podrže ovu akciju.

Ovoga puta blokade će trajati duže od jednog časa i biće na širem području Srbije“, stoji u saopštenju.SEOS je pozvao policiju da zaštiti narod od svakog nasilja i da spreči incidente.„Predsednik Vučić je juče indirektno najavio na konferenciji za štampu da pripadnici MUP- a neće reagovati, a pojedina udruženja bliska vlasti pozivaju na nasilje i time još više dižu tenziju.

U tom svetlu, ističemo da će građani mirno i dostojanstveno izraziti svoje nezadovoljstvo, a za svaki eventualni incident biće odgovorna vlast koja nema sluha da razume brigu naroda za opstanak Srbije, već ga bahato ponižava i preti reakcijom policije“, naglašeno je u saopštenju.

Ekološka udruženja zahtevaju da se utvrdi odgovornost svih učesnika incidenta na mostu u Šapcu i da se pohapse „inicijatori i egzekutori“.I advokati protestujuAdvokatski protestni odbor najavio je danas na konferenciji za novinare da će 4. decembra u 12 sati održati protest ispred Generalnog sekratrijata predsednika Srbije, na Andrićevom vencu, između ostalog i zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Advokat Miroslav Živković podsetio je da advokati već protestuju zbog „kriminalnog stava“ sudije Dragiše Slijepčevića i Građanskog odeljenja Viskokog kasacionog suda, ali da su u razloge protesta sada uvrštena i Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Dodao je da advokati stoje na strani građana koji su se pobunili zbog tih zakona i blokirali ulice i naveo da protesti moraju da budu takvi da se zaustavi primena ovih zakona „štetnih po građane, na bilo koji način“.

Čitaj još:   FILMSKA LIKVIDACIJA U SRBIJI: Muškarca izrešetao lažni dostavljač pizza... (foto)

Advokatica Sarah El Sarag istakla je da novi Zakon o eksproprijaciji proširuje pojam „javnog interesa“, i da se postavlja pitanje zbog čega je toliko proširen i zašto se zasniva na međunarodnim ugovorima i zašto je strani investitor dobio pravo da prihvati rizik da nisu rešeni svojinsko-pravni odnosi i stambeni odnosi stanova u državnoj svojini i onih za koje ne postoje nosioci stanarskog prava.Ona je dodala da to znači da, pored zauzeća zemlje zbog javnog interesa, postoji i mogućnost rušenja zgrada i upozorila da je rok sa 90 dana smanjen na 15 dana, jer su postupci hitni.

Navela je da zato postoji mogućnost da građanin vodi ostavinsku raspravu a da uopšte nije obavešten o tome da je Vlada njegovu nepokretnost proglasila za pokretnost od javnog interesa, i da je jedini način da se to sazna ili odlazak u katastar ili kupovina „Službenog glasnika“, jer se ta rešenja u njemu objavljuju.

Dodala je i da Zakon o eksproprijaciji nalaže da građanin mora da napravi sporazum o visini naknade, i da ukoliko za dva meseca ne ugovori cenu sa budućim investitorom, nadležni organ upućuje predmet nadležnom sudu u vanparničnom postupku, koji je takođe hitan, iako praksa pokazuje da takvi postupci traju i po 10 i 20 godina.

Advokat Nikola Živulović rekao je da je Zakon o refendumu je upitan jer je tako bitan zakon morao da ima dugu javnu raspravu, dok je ona u slučaju ovog, ali Zakona o eksproprijaciji trajala samo 20 dana, što je zakonski minimum.

Ukazao je da je zakonska obaveza da dok postoji rasprava o Zakonu o parničnom postupku taj zakon mora da bude dostupan na e-Upravi, „što trenutno nije slučaj“.Živulović je naglasio da je zaključak da vlast uopšte ne interesuje mišljenje ni javnosti, ali ni struke, jer advokatske komore nisu uključene u izradu tih zakona iako bi o njima trebalo da daju svoje mišljenje.Ocenio je da unutar advokatskih komora postoje „strukture“ koje su se „slizale“ sa vladajućom strankom.

Čitaj još:   Srušio se avion, poginulo devet osoba (foto)

Dodao je da „predsednica Advokatske komore Srbije svesno radi protiv interesa advokata“ i da dva člana Upravnog odbora koji su „sa stanovišta većine advokata praktično ispostava dve vladajuće stranke“.

Novi protest advokata zakazan je za subotu 4. decembar, a advokatica Sarah El Sarag iz Advokatskog protestnog odbora rekla je da je on zakazan na isti dan kada su najavljene blokade saobraćaja zbog donošenja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji upravo iz razloga da bi se advokati pridružili narodu i da bi pokazali da su uz njih.

izvor: sana

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more