IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOMBA IZ MOSKVE: Putin otvorio karte, za NATO ima JASAN ZAHTJEV, predlaže “KONKRETAN DOGOVOR” (foto)

“Trebaju nam pravne garancije jer naše zapadne kolege nisu poštovali svoje odgovarajuće usmene obaveze”, rekao je ruski predsjednik.

MOSKVA: Svijet,, Zanimljivosti, četvrtak, 02.12.2021… 00: 32… BOMBA IZ MOSKVE: Putin otvorio karte, za NATO ima JASAN ZAHTJEV, predlaže “KONKRETAN DOGOVOR” (foto)

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je “konkretan dogovor” koji će spriječiti proširenje NATO- a na istok i raspoređivanje oružanih sistema blizu ruske granice te predložio da se organiziraju pregovori o tom pitanju.

Vijest dolazi u trenutku kada zadnjih sedmica ne prestaje rasti napetost između Rusije i Zapada u prilikama dok zapadne zemlje izražavaju zabrinutost zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu.

“U dijalogu sa Sjedinjenim Državama i s njihovim saveznicima radit ćemo na postizanju konkretnog dogovora kojim bi se spriječilo svako širenje NATO- a na istok i raspoređivanje oružanih sustava koji nam prijete u neposrednoj blizini ruskog teritorija”, istaknuo je Putin.

“Predlažemo da o tom pitanju počnu važni pregovori”, dodao je na svečanom prijemu agremana stranih ambasadora u Kremlju.

“Trebaju nam pravne garancije jer naše zapadne kolege nisu poštovali svoje odgovarajuće usmene obaveze”, rekao je ruski predsjednik.

Čitaj još:   BAZENI, IZVOR ZARAZE: Bićete u šoku kada čujete kako se prenose...

Po njegovu mišljenju, “svi znaju da su dane usmene garancije o neširenju NATO- a na istok (nakon raspada SSSR-a), a oni su radili sasvim suprotno”.

Putin optužio NATO

Putin je optužio Sjevernoatlantski savez da je “tako zanemario zakonitu rusku zabrinutost na sigurnosnom polju te da je i dalje zanemaruje”.

Rusija želi “čvrste i dugoročne sigurnosne garancije”, istaknuo je, dodajući da dogovor mora voditi računa o interesima Rusije i svih euroatlantskih zemalja.

“Mir i stabilnost moraju se osigurati u čitavom svijetu i čitav svijet ih treba”, dodao je Putin.

Kijev, NATO, Washington, Pariz i Berlin optužuju Rusiju da gomila snage blizu ukrajinske granice radi eventualne invazije, što Kremlj odlučno odbija.

Moskva pak zamjera zapadnim zemljama i NATO-u što provode vojne vježbe blizu njezinih granica, a Kijevu što želi nabaviti zapadno oružje.

Rusija i Ukrajina su ušle u otvoren sukob nakon dolaska prozapadne vlasti u Kijevu 2014., nakon čega je Moskva anektirala Krim, čime je počeo sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine….

Čitaj još:   RATNI ZLOČINAC I MEDIJSKI LJIGAVAC U AKCIJI: "Crnogorci su zapravo homoseksualci?"

IZVOR AGENCIJE

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more