IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVA PRAVILA: U CRNU GORU SE ULAZI SAMO UZ JEDAN OD OVIH DOKAZA

Crnogorski državljani i stranci od juče mogu da uđu u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza, uz jedan od dokaza iz nacionalne digitalne covid potvrde, saopćeno je iz Aerodroma Crne Gore...

Da su potpuno vakcinisani propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa prije ulaska u Crnu Goru, koji je izdat od ovlaštene zdravstvene ustanove i da od primanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci, negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 sata – istaknuto je u saopćenju.

Kao treći od uslova za ulazak u Crnu Goru navode posjedovanje pozitivnog rezultata PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i koji je stariji od deset dana, a nije stariji od šest meseci od dana izdavanja rezultata ovog testa.

I četvrti mogući uslov je negativan rezultat brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 48 sati, dodaje se u saopćenju.

Čitaj još:   Zirojević o IZJAVI ministarke zdravlja: KLASIČAN BEZOBRAZLUK I NEBRIGA ZA ŽIVOTE GRAĐANKI I GRAĐANA...

Ako ne posjeduju ove dokaze, crnogorski državljani i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori mogu da uđu u Crnu Goru, uz određivanje mjere karantina ili samoizolacije u trajanju od 10 dana.

  • Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja tog lica, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od strane nadležne epidemiološke službe, u skladu sa rješenjem sanitarne inspekcije – pojašnjava se u saopćenju.

Kako su naveli, ovim licima samoizolacija može da se prekine nakon isteka šestog dana karantina, odnosno samoizolacije, uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije.

  • Obaveza posjedovanja ovih dokaza ne odnosi se na lica mlađa od 18 godina – zaključuje se u saopćenju.

izvor: http://hajt.ba

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more