IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAMIR Šehović: Najveći državni interes je SMJENA VLADE i vraćanje Crne Gore… (foto)

Vanredni izbori najbolje, najčistije, odnosno najpoštenije rješenje. I ostale opcije takođe su na stolu. Svakoj inicijativi koja bude i formalizovana Socijaldemokrate će pristupati odgovorno i u skladu sa državnim interesima

Pitate li poslanika Socijaldemokrata Damira Šehovića o mogućim raspletima aktuelne političke situacije, reći će vam kako su za tu partiju izbori najbolje i najpoštenije rješenje, ali i da će se odgovorno odnijeti prema svim ostalim opcijama koje vode ka okončanju mandata ove Vlade.

U intervjuu za Portal Analitika, on poručuje kako očekuje dobar rezultat na predstojećim lokalnim izborima i kada je u pitanju SD, ali i ostale suverenističke stranke. Dodaje i da će predstojeći Kongres ove partije samo formalno ozvaničiti smjenu generacija u toj stranci.

VLADA JE KLERIKALNA I REVANŠISTIČKA…

Djeluje kako politička kriza u Crnoj Gori sa svakim novim danom postaje sve složenija. U cilju njenog prevazilaženja, nedavno su objelodanjene dvije platforme. Prva, koju je inicirao Demokratski front, teži opstanku aktuelne većine. Druga, iza koje je 40 poslanika opozicije, u slučaju da je podrži makar jedan predstavnik vlasti – trajno bi urušila tu većinu.

Upravo sa drugom platformom na površinu je isplivalo nepovjerenje unutar vladajućeg bloka – pojedini poslanici proteklih su dana upozoravali, neki i otvoreno spekulisali o tome ko bi iz vlasti mogao podržati opozicionu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi. Stoga smo i Šehovića pitali da li unutar većine vidi one koji bi se mogli pridružiti opozicionim poslanicima.

“Na to pitanje vam se može odgovoriti i potvrdno i odrično, u zavisnosti od toga da li će one partije vlasti koje imaju građanski potencijal, najzad odlučiti da ga u stvarnosti zaista praktikuju i na djelu pokažu. Ili će im i dalje služiti za formalno demonstriranje demokratskog kapaciteta u razgovorima sa evropskim i evroatlantskim partnerima po principu: “Drži vodu dok majstori odu”, naglašava Šehović.

No, na kraju, jedini koji će reći sve o radu i svjetonazorima partija i same Vlade – jesu građani.

Čitaj još:   KAPITEN ZMAJEVA: Edin Džeko, uspješno operisan... (foto)

“A kako oni gledaju na onaj tripartitni sporazum s početka mandata, kojim su obećane demokratske i evropski orjentisane osnove vlasti, govori posljednje istraživanje. Gotovo trećina ispitanika misli da je postizborni sporazum tri lidera (Krivokapića, Bečića i Abazovića) od prošle godine mrtvo slovo na papiru. Građani smatraju da Vlada nije ispunila obećanje o depolitizaciji, a 53 odsto misli da se niko od potpisnika nije pridržavao sporazuma. Ova Vlada većinski se vidi kao konzervativna, klerikalna, revanšistička”, podsjeća naš sagovornik.

NOVI IZBORI NAJPOŠTENIJE RJEŠENJE…

Šehović ne spori kako u vlasti ima nominalno građanskih partija.

“Ali one su, bez sumnje, iznenadile podrškom teškim antidemokratskim, a u nekim slučajevima i anticivilizacijskim potezima. Da li će najzad shvatiti da su time najviše one izgubile, te da li su konačno razumjele da je “dobro vratiti se i sa polovine pogrešnog puta”, vidjećemo narednih dana. Trenutak istine za sve će biti glasanje o povjerenju Vladi koja to, inače, odavno nije jer se suštinski raspala i funkcioniše kao raštimovani orkestar, u kome svako vuče na svoju stranu. Uz napomenu da nije da alternative nema – od brzih vanrednih izbora, preko manjinske ili nekog drugog oblika vlade koja bi ih pripremila, do klasične političke vlade okupljene oko evropske agende. Dakle, samo je pitanje volje. Načina ima”, ocjenjuje Šehović.

Kada bi morao da bira između pomenutih alternativa, poslanik SD ne bi mnogo razmišljao.

“Cijenimo da vanredni izbori najbolje, najčistije, odnosno najpoštenije rješenje. Ali i ostale opcije, čim su nedavno i javno aktuelizovane, takođe su na stolu. Svakoj inicijativi koja bude i formalizovana će Socijaldemokrate pristupati odgovorno, i u skladu sa državnim interesima…

A vjerujem da je trenutno najveći državni interes da se aktuelna Vlada, koja to nije, u najkraćem roku smijeni, i da se nakon toga Crna Gora što prije vrati sa antievropskog na evropski kolosjek! Svako rješenje koje ide u tom pravcu ćemo afirmisati”, dodaje on.

Čitaj još:   VUČIĆU OČITANA LEKCIJA : "Zbog izbora si gurnuo ljude u smrt, KRIV SI ZA TOLIKO ŽIVOTA..."

Socijaldemokrate su, poručuje Šehović, potpuno spremne za izbore – pa i u situaciji kada se pripremaju za Kongres, koji slijedi za dva mjeseca. 

“Prethodnih godina smo već pokazali da smo za izbore uvijek spremni, kako prije Kongresa, tako i nakon njega. Kongres će samo formalno ozvaničiti smjenu generacija u rukovodstvu partije, povodom koje je apsolutna saglasnost već postignuta, pa će predstavljati svečani čin koji će demonstrirati ne samo partijsku snagu, koja je u brojnim dosadašnjim našim samostalnim izbornim nastupima uvijek potvrđivana, nego i potpuno partijsko jedinstvo…

U svakom slučaju, u svim dogovorima koji slijede, Socijaldemokrate će biti faktor stabilnosti, a ne razdora”, konstatuje Šehović…

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more