IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽARKO Rakčević: Vlada je čudo neviđeno, glasači URE nijesu za “srpski svet” (foto, video)

Crna Gora jeste u opasnosti, radi se o zagovaranju ideja srpskog sveta, ugrožavanja crnogorskog nacionalnog identiteta, to je modifikovana verzija projekta Velike Srbije koji donio mnogo zla regionu…

PODGORICA: Crna Gora,, vijesti, petak, 03.12.2021…00,45… ŽARKO Rakčević: Vlada je čudo neviđeno, glasači URE nijesu za “srpski svet” (foto, video)

Aktuelna Vlada je čudo neviđeno jer je od starta ne podržava više od 80 odsto poslanika, kazao je bivši lider Socijaldemokratske partije i Ure Žarko Rakčević navodeći da su građani prošle godine glasali za promjene ali ne i „srpski svet“.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da prođe inicijativa opozicije i da dođe do pada Vlade, Rakčević je rekao da je izvršna vlast „čudo neviđeno“.

Čudo neviđeno jer je od osnivanja preko 82 odsto svih poslanika sa obje strane protiv Vlade. Ne samo ovih 40 opozicionih koji su protiv, već od starta imate 25-26 poslanika DF-a koju su najavljivali rušenje premijera. Nikada nijesu ušli u taj postupak ali su imali jasne ocjene- rekao je Rakčević u emisiji „Argumenti“ na TVCG.

Dodao je da je specifičnost crnogorska da Vlada traje „ako donekle ima podršku Ure i donekle Demokrata“.

-Ako 65-66 poslanika želi da sruši Vladu onda je zaista u pitanju njen legitimitet- naveo je Rakčević.

Kazao je da su trenutno paralisane institucija zbog bojkota dijela vlasti.

Ne mogu da se usvoje zakoni, nema predsjednika DIK-a, ne može da se izabere Tužilački savjet. Umjesto demontaže sistema imamo demontažu institucija. Građani su imali prevelika očekivanja a ništa se od toga nije desilo. Umjesto DPS klijentilizma imate klijentelizam crkve. Nekada je trebala partijska knjižica a sada neke potvrde da ste bili učesnik litija- rekao je Rakčević.

Čitaj još:   ŽELJKO Komšić: Iz Milanovićevog i Dodikovog fašizma očigledna je mržnja prema muslimanima... (foto, video)

Dodao je da veliki broj ljudi, koji su glasali i za Uru, jesu podržali promjene ali ne i „srpski svet“.

Crna Gora jeste u opasnosti. Radi se o zagovaranju ideja srpskog sveta, ugrožavanja crnogorskog nacionalnog identiteta. Srpski svet je modifikovana verzija projekta Velike Srbije koji donio mnogo zla regionu. Žao mi je što Srbija nije prepoznala razloge svog sukoba sa međunarodnom zajednicom 1990-ih i da je poslije 20 godina ponovo oživljena ta retorika. Obnavljanje tih ideja je loše i za Srbiju i Crnu Goru i za mir u regionu- rekao je Rakčević.

Odgovararajući na pitanje ima li neko ko prefirira u Crnoj Gori te ideje, Rakčević je kazao da postoje ljudi kojima je blizak taj program.

-Ima takvih političkih subjekta. Jasno je ko su najbliži saradnici predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Istorija se ponavlja. Nemojmo misliti da je završena bitka za Crnu Goru. Pod velikim udarom smo ponovo i treba puno mudrosti da sačuvamo našu kuću – Crnu Goru- naveo je Rakčević.

Crna Gora, kako je dodao, ne smije zavisiti niti od jedne partije.

-Poslije trodecenijske vlasti DPS-a trebamo da se zapitamo šta je sve propušteno nakon 2006. i šta nije urađeno. Svakako da je bilo dobrih poteza u te tri decenije ali je mnogo lošog sjemena posijano čije plodove sada beremo. Poštujem doprinos DPS-a jer bez njih ne bi bilo moguće obnoviti nezavisnost- naveo je Rakčević.

Kazao je da URA programskim opredjeljenjem profilisana ne da dođe do demontaže Crne Gore već do demontaže jednog načina vladanja, razmišljanja i organizovanog kriminala.

Čitaj još:   VRIJME ZA VIKEND: Prije podne sunčano, poslije podne oblačno sa kišom...

-Smatrao sam da su promjene bile potrebne ali da je trebalo napraviti tehničku vladu koja bi imala oročen mandat i pripremila slobodne izbora. Građani koji su glasali Uru željeli su promjene ali nijesu željeli promjenu sekularnog karaktera države ili evroatlantskog puta- dodao je Rakčević.

Upitan koliko se URA promijenila nakon više mjeseci otkad je napustio politički Savjet stranke, Rakčević je kazao da mu se čini da se ta partija vraća osnivačkom aktu i programu.

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more