IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POLITIČKI ANALITIČAR- RANKO Đonović: Uvjeren sam da će vlast na Cetinju formirati oni kojima je Crna Gora svetinja… (foto)

Analitičar smatra da je na lokalnim izborima u prijestonici, Mojkovcu i Petnjici ubjedljivo pobijedio program evropske i evroatlantske Crne Gore…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 10.12.2021…09..12… POLITIČKI ANALITIČAR- RANKO Đonović: Uvjeren sam da će vlast na Cetinju formirati oni kojima je Crna Gora svetinja… (foto)

Tamo će vlast formirati jedan dio bivše vlasti i jedan dio bivše opozicije. Znam da se radi o obrazovanim ljudima, demokratskih i civilizacijskih vrijednosti i da pripadaju patriotskom dijelu najbolje Crne Gore. Zato vjerujem u njih.

Vjerujem da i oni znaju da je postojanje crnogorske države i napredak Crne Gore na evropskom putu ono zadovoljstvo, ona pravednost i ono priznanje sa čim bismo svi trebali biti zadovoljni. Sve drugo je nepotreban rizik, kazao je Đonović…

ezultati prošlonedjeljnih lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici neće imati osjetan politički uticaj na ukupnoj crnogorskoj političkoj sceni, kaže za Pobjedu politički analitičar Ranko Đonović. Međutim, nije dobro, smatra on, za Crnu Goru a posebno ne za Mojkovac, što su se udružujući se da vrše vlast sastavile nespojive politike. 

– Te predstave već gledamo danas u Budvi, Tivtu a i na nivou države Crne Gore, tako nešto možemo očekivati i u Mojkovcu – kaže Đonović.

Mojkovac će, kako je istakao, biti prisutan u političkim problemima Crne Gore „onoliko koliko će trajati svađa oko podjele plijena, kako oni vide i praktikuju osvajanje vlasti“.

Za početak možemo primijetiti da im ne smeta slavljenje i pjevanje o osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, što šalje vrlo ružnu poruku i u regionu a i prema EU.

Gotovo da možemo čuti Dritana (Abazovića) kako i on ispod glasa pjevuši iste pjesme. Ako važi pravilo sa kim si takav si zašto da ne, jer to pjevaju njegovi tradicionalni politički partneri sa kojima je on i ostali uraši iz rukovodstva u strastvenoj političkoj vezi– kaže Đonović.

Što se izbornih pobjednika i gubitnika tiče, on podsjeća da je u Petnjici DPS apsolutni, a na Cetinju i Mojkovcu ubjedljivi pobjednik.

– Kada je u pitanju politički program evropske i evroatlantske orijentacije Crne Gore, onda je pobijedila takva Crna Gora, ubjedljivo i neupitno. To su one političke partije ili koalicije koje ne pričaju o crnogorskom suverenitetu, o evropskom putu, o Crnogorskoj crkvi i crnogorskom jeziku, kulturi – ne pričaju se priče radi ili glasova na izborima, već i vrlo konkretno i vrlo javno to rade – rekao je politički analitičar.

Čitaj još:   TURSKA NA EURO 2020: Prva u Grupi H, osiguran plasman na završnicu, remi sa Islandom...

Đonović podsjeća da je poznato, a pogotovu njemu, ko je što bio i ko je što radio u prethodnih 30 godina.

– To je svakako bitno, naročito za istoričare. Ipak, našu sadašnjost, budućnost naše djece i našu određujemo mi danas, dakle bitno je ko je ko danas i ko šta radi danas. Čini se da to mnogi ne mogu, odnosno neće da ukalkulišu u svojim političkim kombinacijama već smatraju da je vođenje državotvorne politike mogućnost prevare glasača od izbora do izbora – naglasio je Đonović.

Odgovarajući na pitanje ko će s kim formirati vlast u ovim opštinama i da li neki lični animoziteti lokalnih lidera mogu otežati pregovore, Đonović je odgovorio da će lični animozitet sigurno biti smetnja. Uostalom, kako je rekao, već i jeste pri formiranju vlasti u Mojkovcu.

Pokazala je to najava imena novog gradonačelnika Mojkovca od strane lidera DF-a, inače četničkog vojvode Andrije Mandića. To je početak nesporazuma u toj veseloj družini, a da li će trajati koliko je ta vrsta igranke trajala u Nikšiću ili će ići brže– nije važno.

Njihova vlast će biti duga koliko bude strpljenja za nezadovoljstvo kod rješavanja ličnih problema koalicionih partnera. Sem ličnih ili partijskih interesa, oni drugo ne mogu rješavati, a vjerujem da nijesu u stanju ni vidjet probleme – kazao je on.

On naglašava da je uvjeren da će formiranje koalicione vlasti na Cetinju ići brže i bolje.

Tamo će vlast formirati jedan dio bivše vlasti i jedan dio bivše opozicije, ali i jednima i drugima je Crna Gora svetinja i prvi interes. Ako je to tako, a jeste, onda se rješenja lakše nalaze. Zajedničkim trudom i naporima vjerujući u Crnu Goru mogu dosta toga dobroga donijeti i Crnoj Gori i Cetinju. Znam da se radi o obrazovanim ljudima, demokratskih i civilizacijskih vrijednosti, pripadaju patriotskom dijelu najbolje Crne Gore i zato vjerujem u njih.

Vjerujem da i oni znaju da apsolutne pravednosti i priznanja niti je bilo niti će biti. Takođe znaju da postojanje crnogorske države i napredak Crne Gore na evropskom putu je ono zadovoljstvo, ona pravednost i ono priznanje sa čim bismo svi trebali biti zadovoljni. Sve drugo je nepotreban rizik- kazao je Đonović.

Čitaj još:   ISTANBUL: Turska zatvara granice za putnike iz devet evropskih zemalja... (foto)

Dobro su mi poznate liderske  sujete, crnogorska tvrdoglavost, inat, pizma i ljubomora

Za sada je, smatra Đonović, teško objektivno procijeniti da li će se formirati crnogorski blok na državnom nivou kao jedinstven ili će to biti samo potpisivanje ponuđene opozicione platforme.

Volio bih da bude ovo drugo jer mi se čini da je to za ovo vrijeme objektivno moguće. Dakle, jedan sastanak gdje bi ponuđena i usaglašena platforma javnosti pokazala saglasnost na utvrđenim načelima koji su sigurno međusobno prihvatljivi. Potrebno je prihvatiti princip međusobnog nemiješanja u unutrašnje partijske stvari, dakle bez ucjenjivanja. Makar toliko država Crna Gora zaslužuje – navodi on.

On kaže da su mu dobro poznate liderske sujete, crnogorska tvrdoglavost i inat, crnogorska pizma i ljubomora.

To je nešto što obeshrabruje. S druge strane, znam da svaki pojedinac osjeća zov države Crne Gore. Vjerujući ipak u razum i pravilne odluke ovog dijela Crne Gore, nadam se da je makar platforma moguća- zaključuje RANKO Đonović.

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more