IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAMIR Šehović: KRAJ JEDNOGODISNJE BLAMAZE VLADE

Potpredsjednik Socijaldemokrata i poslanik u Skupštini Crne Gore Damir Šehović, u intervjuu portalu CdM govori o aktuelnom trenutku u državi, o političkoj krizi i mogućim rješenjima. Za odlazeću Vladu Zdravka Krivokapića kaže da je sluganska i sklepotina koja je državu dovela u blokadu i trguje crnogorskim nacionalnim interesima.

CdM: Crna Gora je u ozbiljnoj političkoj krizi, institucionalnoj blokadi, pregovarački proces je gotovo zaustavljen, državu potresaju ekonomska i epidemiološka kriza. Iz ove situacije se mora naći izlaz, možemo slobodno reći HITNO. Koji je izlaz – izbori, politička, manjinska vlada…?

Šehović: Izbori su bez sumnje najcjelishodnije rješenje, budući da je ovakva “podjela snaga“ već rezultirala paralizom sistema. Bukvalno. Izbori bi zato omogućili izlazak iz političke i institucionalne blokade u koju nas je vlast uvela. Naravno, jasno nam je i zašto vladajuće strukture od njih očajnički strahuju, jer su i same svjesne kakav su “utisak” ostavile u javnosti nakon ove jednogodišnje političke blamaže.

Naravno, legitimno je razmišljati i o drugim opcijama o kojima se u javnosti sve više govori, a koje podrazumijevaju političko regrupisanje, okupljanje progresivnih političkih i društvenih struktura i formiranje nekog novog oblika vlade, koja bi pripremila vanredne izbore, ali i dala potreban doprinos afirmaciji evropske agende. Svim tim procesima koji imaju za cilj politički zaokret, prekid sa retrogradnim anticivilizacijskim diskursom i vraćanje Crne Gore sebi i svojoj evropskoj i evroatlantskoj orijentaciji, SD će dati adekvatan i primjeren doprinos koji joj i pripada kao drugoj najjačoj opozicionoj grupaciji u parlamentu.

U konačnom, što parlamentarna većina više insistira na opstanku ove, nije grubo reći sklepotine od Vlade, koja je zemlju dovela u blokadu, to postaje očiglednije da je većina zapravo spremna na sve, uslovno rečeno, kako bi koji dan više ispunjavala partikularne političke interese i radila na razgradnji evropske Crne Gore. Tome srećom, još malo, neće biti mjesta.

CdM: Opozicija je Skupštini dostavila Prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Zdravka Krivokapića koja će se na dnevnom redu naći u ponedjeljak. Mislite li da ta inicijativa može dobiti potrebnu većinsku podršku? Na koga računate da bi iz redova vlasti mogao podržati Prijedlog opozicije?

Šehović: Udružena opozicija ima svoje razloge za njeno podnošenje baš u ovom momentu. Inicijativa će, na samom kraju jednogodišnje blamaže Vlade, svaku partiju vlasti izvesti na čistac. Kako najveću vladajuću grupaciju koja tačno godinu zapomaže kako Vlada radi loše i kako je treba smijeniti, tako i ove druge koje se zaklinju u evropsku orijentaciju i svoju privrženost građanskom konceptu države i društva, a za koji se navodno ne mogu do kraja u praksi izboriti jer im smetaju ovi prvi. Pa, evo prilike i jednima i drugima da nešto konkretno urade, svaka zbog svojih razloga.

Alternative imaju: od brzih vanrednih izbora, do nekog drugog funkcionalnog modela vlade, koju bi činili predstavnici onih naprednih političkih subjekata okupljenih oko jasne evropske agende, a ne mržnje prema bilo kome. A da li imaju volje, ili im je evropska perspektiva samo zgodna poštapalica na sastancima sa našim međunarodnim partnerima, naredni dani će pokazati.

Čitaj još:   CRNA GORA: Vlada povukla vlastitu uredbu- Priznali da su radili mimo Zakona

CdM: Ko upravlja aktuelnom Vladom Crne Gore? Koji je krajnji cilj?

Šehović: Najlakše je reći da Vladom Crne Gore upravlja svako… i niko. Odnosno, upravljaju oni centri moći koji bi najradije da je ponize, da je bace na koljena, da je suštinski obezdržave, pretvore u formu, kako bi se njome lakše dirigovalo sa strane.

U tome im nesebično pomaže sluganska Vlada i vlast generalno, koja je svjesno i vrlo namjerno pristala da trguje crnogorskim nacionalnim interesima, jer je u ovih godinu dana nedvosmisleno pokazala da su im tuđi preči od interesa sopstvene države. A dobrovoljan rob je najgori!

Zato cilj opozicionog djelovanja nije samo borba za vlast, već prije svega za zaštitu državnog dostojanstva, budući da imamo posla sa onima koji imaju i vrijednosnu i upravljačku ograničenost, kojima međutim to nije prepreka za urušavanje svih temeljnih institucija ovog društva pod izgovorom potrebe demontaže prethodne vlasti.

Domaća javnost je tu prevarnu politiku srećom prepoznala, zbog čega je uostalom i povjerenje u ovu Vladu na istorijsko niskom nivou. A šta naši međunarodni partneri misle o njoj, najuvjerljivije govorečinjenice da smo dobili najlošiji godišnji Izvještaj Evropske komisije ikada, najnižu ocjenu otkad se vrši mjerenje napretka svake države u procesu EU integracije, suštinsku suspenziju pregovaračkog procesa, kao i za diplomatski rječnik iznenađujuće jasne ocjene naših ključnih međunarodnih partnera da su rezultati Vlade uglavnom izostali.

CdM: Program Evropa sad – ostvariv plan ili političko – marketinški trik?

Šehović: Sa ovakvom Vladom je daleko „Evropa sad“. Umjesto da se osvijeste i suoče sa rekordnom nezaposlenošću za koju su odgovorni, jer je broj nezaposlenih za vrijeme njihovog mandata porastao za čak preko 10 hiljada, a zaposlenih pao za 18 hiljada, cijene osnovnih životnih namirnica porasle i do 75 odsto, a rast cijena goriva je najveći u Evropi, Vlada je punih godinu dana „snom mrtvijem spavala“. Da bi se nakon toga, kada je shvatila da je suštinski već „bivša“, stavila u ulogu Deda Mraza i počela da obećava šakom i kapom bolji standard našim građanima, nakon što ga je prethodno dobrano urušila.

„Evropa sad“ su, dakle, Krivokapićeva i Spajićeva Potemkinova sela, čiji je jedini i isključivi cilj produžetak mandata Vlade makar za mjesec dva.

Sve navedeno, samo pristojnije i sa više takta je potvrdio i MMF, koji je rekao da je Plan potrebno realizovati fazno. MMF je predlažući faznu realizaciju zapravo dao za pravo nama, koji sve to od starta predlažemo. Podsjetiću vas da SD odavno insistira na povećanju minimalne i prosječne zarade, povećanju penzija, uvođenju neoporezivog dijela zarade, smanjenju procenta fiskalnog opterećenja rada, progresivnom oporezivanju dohotka i imovine, što je uostalom ne samo zapisano u našem programu, nego je to sadržano i u zakonima koje smo predlagali Skupštini, a vlast ih bez jasnog obrazloženja nedavno odbila.

Međutim, važno je da mjere i dinamika njihove realizacije moraju biti održivi, jer će se u suprotnom tim istim građanima vratiti kao bumerang kroz povećanje nezaposlenosti, sive ekonomije i inflacije, a na kraju novim zaduženjima i dovođenjem u pitanje održivosti javnih finansija države. Zato nam je umjesto jeftinog populizma kojim nas Vlada zasipa, potrebna odgovornost. Sad posebno.

Čitaj još:   DAMIR Šehović: Nema genocidnih naroda, ali ima zlikovaca koji nijesu heroji nego zločinci... (foto i video)

Dakle, nijesu stručnjaci koji ne podržavaju Plan protiv građana, nego je protiv građana plan koji će ih izmanipulisati na način da drastično podigne plate, samo da bi nakon toga: drastično skočile cijene, privatnici počeli da izbjegavanjima zakonskih obaveza, a veliki broj ljudi ostao bez posla.

CdM: Mnogo je onih koji smatraju da gotovo najveći “doprinos” rušenju građanskog koncepta države i potiranju crnogorskog identiteta, u okviru same Vlade daje resor nauke, kulture, sporta i obrazovanja. Jeste li saglasni sa ovom tvrdnjom? Zašto je neko kada je sastavljao Vladu odlučio da ministarka četiri resora bude osoba koja za Crnogorce kaže da su produkt etničkog inženjeringa?

Šehović: Saglasan sam sa tvrdnjom da je ovo ministarstvo najviše doprinijelo potiranju crnogorskog identiteta, te satiranju građanskih vrijednosti generalno, ali isto tako cijenim da nije najveća odnosno jedina odgovornost na ministarki Bratić. Jednaka odgovornost je i na onima koji su ženu koja se javno deklariše kao četnik, te koja je ubjedljivo najgore ocijenjena od građana, doveli na tu poziciju, tu je i dalje drže i revnosno insistiraju na tome. Dakle Bratićeva je posljedica, ne uzrok.

Jedino što tu valja posebno naglasiti jeste da građanski konstituenti vlasti i dalje mirno posmatraju (ne)činjenja u ovom resoru, i šire. No, valjda je istinito ono da: “U kolo kad hoćeš, iz kola kad puste.” Da li je to i dalje tako, glasanje o interpelaciji o njenom radu, ali i povjerenju Vladi, će vrlo brzo pokazati.

Miraš Dušević

izvor: http://cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more