IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆEVI MEDIJI ZVONE NA UZBUNU: “Brisel spremio 6.000 vojnika za upad u RS, ZA 24 SATA SU U BANJA LUCI?!” (foto, video)

Zeleni u Evropskom parlamentu navode da Evropska unija može i vojno da reaguje ako je to neophodno, odnosno da pošalje 6.000 vojnika u BiH, piše prorežimski beogradski tabloid…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 15.12. 2021… 17: 52… VUČIĆEVI MEDIJI ZVONE NA UZBUNU: “Brisel spremio 6.000 vojnika za upad u RS, ZA 24 SATA SU U BANJA LUCI?!” (foto, video)

“Informer” piše da su najviši funkcioneri Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) upozorili vlasti Republike Srpske da svojim koracima opasno ugrožavaju mir u BiH i cijelom regionu. 

Predsedavajuća OESS i ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde i generalna sekretarka te organizacije Helga M. Schmid oglasile su se izjavom u kojoj su navele kako pokušaji “RS da jednostranim odlukama preuzme ovlaštenja koje sada ima BiH kao država samo pojačavaju napetosti i ugrožavaju sve što je u BiH postignuto u proteklih 26 godina”. 

 Pozivamo političke lidere u RS da se suzdrže od negativnih političkih poteza usmjerenih ka podjelama. Osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji – stoji u izjavi funkcionera OESS-a, prenosi “Informer”.

Čitaj još:   VRIJEME IM ISTEKLO: Vučić i Dodik u problemu, mutne rabote njihovog prijatelja Verhelyija... (foto, video)

Zbog krize u BiH su tokom vikenda u BiH stigli predstavnici Zelenih/EFE u Evropskom parlamentu čiji su članovi razgovarali sa bosanskohercegovačkim parlamentarcima i drugim funkcionerima kako bi poslali upozorenje da Evropski parlament neće biti tek “posmatrač krize u BiH”. 

– Imamo garancije generala (iz EU) da oni mogu da dovedu do 6.000 vojnika u roku od 24 sata kaže evroparlamentarac Thomas Waitz, koji je boravio u Sarajevu zajedno s predsedavajućim predstavništva Evropskog parlamenta za saradnju s BiH i Kosovom Romeo Franzom. 

“Informer” piše da je kriza eskalirala pošto je parlament RS 10. decembra usvojio zaključke kojima je najavio povlačenje saglasnost tog entiteta na državne zakone o odbrani, oporezivanju, kao i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. 

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more