IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PORAŽAVAJUĆA FOTKA: Sraman prizor iz Srbije na listi utisaka godine BBC- a… (foto, video)

Fotografija grotesknog glečera smeća koje je zakrčilo rijeku Lim u blizini Priboja na Zapadnom Balkanu je sumorna i oduzima dah…

LONDON: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 16.12. 2021… 00: 32…  PORAŽAVAJUĆA FOTKA: Sraman prizor iz Srbije na listi utisaka godine BBC- a… (foto, video)

Fotografija grotesknog glečera smeća koje je zakrčilo rijeku Lim u blizini grada Priboja na Zapadnom Balkanu je sumorna i oduzima dah.

Relaksirane mjere upravljanja otpadom, eskalacija divljih deponija i poplave u regionu, koje su pomogle da se smeće nakupi na jedno mjesto, glavni su krivci za to, napisao je BBC.

Britanski BBC svake godine pravi listu najupečatljivijih fotografija godine. Na listi prizora za pamćenje iz 2021. godine našao se jedan sramotan iz Srbije – poražavajuća fotografija Potpećkog jezera prepunog otpada.

Fotografija grotesknog glečera smeća koje je zakrčilo rijeku Lim u blizini grada Priboja na Zapadnom Balkanu je sumorna i oduzima dah. Relaksirane mjere upravljanja otpadom, eskalacija divljih deponija i poplave u regionu, koje su pomogle da se smeće nakupi na jedno mjesto, glavni su krivci za to, napisao je BBC.

Inače, ovaj problem već godinama prati ovo jezero.

Čitaj još:   Policija u Tuzima: Načelnik i građani sprečavaju da se zatvore ugostiteljski objekti... (foto i video)

Njime pliva đubre, a glavni uzrok zagađenja je otpad s prijepoljskog smetljišta koje se nalazi uz Lim i direktno se ulijeva u jezero.

Za izgradnju plutajuće riječne pregrade za prikupljanje ambalažnog i drugih vrsta otpada na Potpećkom jezeru, Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije izdvojilo je 36 miliona dinara.

Taj iznos je 80% ukupne vrijednosti projekta pa će 20%, odnosno devet miliona, iz svoje kase uložiti opština Priboj…

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more