IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN BURSAĆ DIREKTNO: “Finalizacija državnog udara, povlačenje opozicije iz odluka NSRS je čisto politikanstvo” (foto, video)

“Činjenica je da se gotovo niko nije obratio Tužilaštvu BiH, pogotovo od tih političara i da tuži učesnike Skupštine, da ih prijavi zajedno sa Miloradom Dodikom, govori o opštem nepovjerenju u rad Tužilaštva BiH”, kazao je Bursać.

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 19.12.2021… 00: 32…   DRAGAN BURSAĆ DIREKTNO: “Finalizacija državnog udara, povlačenje opozicije iz odluka NSRS je čisto politikanstvo” (foto, video)

Novinar i kolumnista Dragan Bursać komentarisao je aktuelnu političku situaciju u BiH.

Na pitanje ima li razloga za zabrinutost, Bursać je kazao da je Amerika je ogromna zemlja i da smo gotovo beznačajni za zemlju kao što je SAD.

“Ali BiH je isplivala i bitno je vidljivija, nikada nije dobro kada smo pretjerano gore, ali tu smo uz Ukrajinu i Tajvan. Ima trenutaka kada ne možemo povjeravati da će sve biti potpuno mirno, nažalost”, rekao je Bursać.

Govoreći o zaključcima NSRS o vraćanju nadležnosti, kazao je da entitet i nije imao nadležnosti.

“Ta interpretacija od NSRS je pogrešna u startu. To je u konačnici finalizacija državnog udara. U narednih šest mjeseci ne znam kako će se implementirati. Vi ste aminovali nešto što je državni udar, pogotovo ovo treće, vojni stub, gdje je naloženo da se stvori mehanizam koji će biti odbrambena snaga entiteta RS, šta god to značilo”, kazao je Bursać.

Uprkos svemu tome, niko ne reagira, slabe su i reakcije zvaničnika.

“Činjenica je da se gotovo niko nije obratio Tužilaštvu BiH, pogotovo od tih političara i da tuži učesnike Skupštine, da ih prijavi zajedno sa Miloradom Dodikom, govori o opštem nepovjerenju u rad Tužilaštva BiH. Svi oni koji se zaklinju u rad Tužilaštva BiH, znaju koji su njegovi dometi, ja hoću da vjerujem da griješim da su dometi da počne da se petlja u svoj posao. Kako sada stvari stoje ne dešava se ništa na terenu ni po pitanju sankcionisanja najodgovornijih ljudi. Ovo nije afera, ovo je po pravnoj definiciji državni udar”, kazao je Bursać.

Čitaj još:   "Jeziva ubistva, koja su uzdrmala Svijet": Tereza i Ljiljana UBILE MUŽEVE i ISJEKLE ih na KOMADE, jedna ga kuhala u loncu, prijeti im doživotna robija u Srbiji... (foto, video)

Brojni analitičari su mišljenja da bi i opozicija u RS-u, kada bi se našla na mjestu pozicije, imala slične zahtjeve i da bi pokušali nešto da naprave od entiteta RS nešto što on nije i što ne može da bude.

“Potpuno se slažem. To povlačenje opozicije iz odluka NSRS je čisto politikanstvo i uvod u predizborne igre. Što se tiče ideološke baze SNSD-a, Milorada Dodika i njegovih satelita i opozicije, ona je identična. U mnogim stvarima opozicija je radikalnija. Nemate istinsku opoziciju po pitanjima prihvatanja da se desio genocid, osnovne ljudskosti”, kaže je Bursać.

Kazao je da su izbori u Prijedoru pokazali da je potpuno svejedno ko će pobijediti, u najnegativnijem smislu, jer je problem ideolooški jedinstven.

“Bez treće strane vi nemate opozicije”, naveo je.

Mišljenja je da građani neće kažnjavati na izborima nego će nacionalisti nagrađivati jedni druge.

“Ko bude više pravio četničkih naci-žurki, lijepio više postera Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ko bude više slavio zločince, unižavao žrtve, ko bude više gazio po Potočarima i genocidu taj će dobiti više glasova. Što vam ne govori puno o ljudima koji to propagiraju nego o narodu koji glasa. Čuo sam stotine puta da sve ovo što se dešava u entitetu Republika Srpska da je stvar predizborne kampanje. Ako vi ovo radite i znate da ćete dobiti glasove, onda nije baš i do vas sve nego i do naroda koji je toliko indoktriniran tom teorijom krvi i tla da glasa upravo za vas”, rekao je Bursać za  Hayat.

Čitaj još:   Mihailo TERZIĆ: Zavodljive priče političkih štetočina... (foto)

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more