IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Bratić ponovo UDARILA na istaknute CRNOGORSKE kulturne stvaraoce

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta kojim rukovodi Vesna Bratić, zadnju mjesečnu uplatu istaknutim crnogorskim kulturnim stvaraocima uplatilo za oktobar mjesec, saznaje CdM.

Za novembar ni centa, a evo je i je decembar na izmaku.

Prema saznanjima CdM-a, MPNKS još nije ni potpisalo nalog za plaćanje prema Ministarstvu finansija.

Čini se da ministarka Bratić na ovaj način krši Zakon o kulturi i kažnjava “neposlušnu” kulturnu elitu iz njoj znanih razloga, a mnogi bi rekli, zato što se elita odupire “srpskom svetu”.

Šta se sada krije iza ovog nedjelovanja, može se nagađati, a možda i ne treba.

Zašto ponovo nema uplata zarada kulturnim stvaraocima, koje su im doživotno zakonom garantovane?

Kako uplata nema, neki istaknuti kulturni stvaraoci koje je CdM kontaktirao istakli su da će, s obzirom na to da MPNKS svjesno, i ne po prvi put, stopira uplate koje su zakonom garantovane, tužiti ministarstvo i resornu ministarku zbog kršenja zakona i ideološkog revanšizma koji sprovodi. Početak ove godine obilježio je isti problem.

Čitaj još:   PODGORICA: Stekli se uslovi da se Vesni Bratić poništi rješenje o crnogorskom državljanstvu? (foto)

Naknade se isplaćuju u skladu sa Zakonom o kulturi, koji predviđa dodjelu statusa istaknutog kulturnog stvaraoca umjetnicima i stručnjacima čije djelo je od izuzetnog značaja za kulturu naše zemlje.

Nakon što je tada MPNKS obustavilo isplatu zarada, počelo je da se spekuliše o tome da li Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta namjerava da im pravo na naknade koje ih sljeduju u skladu sa Zakonom o kulturi, koji predviđa dodjelu statusa istaknutog kulturnog stvaraoca umjetnicima i stručnjacima čije djelo je od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore ukine.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta prekid isplate mjesečne naknade istaknutim kulturnim stvaraocima objašnjavali su navodima da je potrebno utvrditi na koji način i po kom osnovu su ta lica stekla pravo na ovu nadoknadu.

Međutim, uslijedio je jasan odgovor istaknutih kultunuh stvaralaca da se naknade ne smiju oduzimati ni ukidati.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more