Crna Gora

PLJEVLJA: MIRSAD ĐURĐEVIĆ je korigovo grafit ali opština i dalje ne REAGUJE (video)

Povodom grafita koji uznemiravaju javnost u Pljevljima, ali i u Crnoj Gori, predsjednik NVO „Husein Paša – Pljevlja“ Denijal Geljić je napisao otvoreno pismo Igoru Goluboviću, predsjedniku Opštine Pljevlja, u kome traži od nadležnih da uklone grafit Ratku Mladiću, koji već duže vremena stoji ispisan na fasadi zgrade.

Geljić je kazao da se Crna Gora zakonom obavezala da neće dozvoliti negiranja genocida, kao i da će poštovati odluke Međunarodnih sudova o ratnim zločinima.

Nepojmljivo je da se u Pljevljima veličaju osuđenici za genocid ispisivanjem njihovih imena na fasadama zgrada, trafikama itd. Takođe je neshvatljivo da niti jedna od firmi koja je zadužena za čistoću grada ne reaguje na prljanje obraza države– napisao je Geljić.

On je pozvao Golubovića da kao odgovaran čovjek založi lični i funkcijski autoritet, koji je neosporan, i riješi ovo „škakljivo“ pitanje.

Ako se nastavi sa ignorisanjem od strane institucija, može se pretvoriti u nadmetanje u ispisivanju raznih „heroja“ različitih nacija, što može eskalirati u neželjene posljedice, koje, sigurni smo, ne želite da se dešavaju u gradu na čijem ste Vi čelu!

Kao što su razne fasade ukrašene pljevaljskim lastama o trošku Opštine, isto tako bi bilo dobro da se i skinu prljavštine sa tih fasada kao što su imena osuđenih ratnih zločinaca, koji nikako ne smiju biti primjer moralnih načela naše djece! Preko tih imena može se i prekrečiti samo jednom bojom, ne morate plaćati lastu, ali se isto tako nadamo da neće biti ni orao– napisao je Geljić u otvorenom pismu.

On je istakao da je neophodno shavititi senzibilnost ovakvih poruka.

– Ne smje se dozvoliti da se provociraju Pljevljaci bilo koje nacije, jer ipak, Vi ste predsjednik svih nas. Ko će da radi u najboljem interesu Pljevljaka ako ne Vi!? – zapitao se Geljić.

– Retrogradne politike iz devedesetih, koje možda neko ponovo želi da promoviše i danas, na sreću građanske, evropske i multietničke Crne Gore, nemaju podršku – reagovali su i iz Bošnjačke stranke, i apelovali na nadležne da hitno uklone grafit.

Istakli su da su Pljevlja multinacionalna i multivjerska sredina i da takvi natpisi ne priliče međuetničkoj koheziji u gradu.

Na društvenoj mreži Tviter je objavljen snimak na kome se vidi mladić koji pored grafita ispisuje „Presuđeni ratni zločinac“ i tim činom daje novo značenje.

Neka ljepša strana Pljevalja. Antifašizam u prednosti, opet – naveo je u opisu snimka korisnik Tvitera.

U posljednjih mjesec dana grafiti koji veličaju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića osvitali su na fasadama širom Crne Gore, a nijedan autor nije otkriven.

U Beranama je prošle godine podnešen predlog da se jedna ulica u tom gradu zove po tom zločincu, u Mojkovcu je nedavno slavljena pobjeda na lokalnim izborima klicanjem jedne grupe građana „Ratko Mladić, jedan je od nas“. U istoj opštini je prošle nedjelje bio organizovan humanitarni turnir u malom fudbalu sa timom koji se prijavio pod nazivom „General Ratko“.

Nedavno su analitičari za Pobjedu ocijenili da je veličanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića rezultat zauzetosti većeg dijela društva rješavanjem političke krize nastale lošim radom Vlade, ali i prelivanja negativnog uticaja iz Srbije, koji generiše vlast u toj državi na čelu sa njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. To su za Pobjedu rekle predstavnice vodećih crnogorskih nevladinih organizacija koje se bave posljedicama ratnih zločina iz 90- ih godina prošlog vijeka.

Koordinatorka programa „Ljudska prava“ u okviru Centra za građansko obrazovanje Tamara Milaš za Pobjedu ocjenjuje da je „apsurd“ blaga riječ za to što se dešavalo u Mojkovcu, ali je adekvatna za nepostojeću reakciju nadležnih i blagi pokušaj političke upotrebe opozicionih partija, dok Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), za naš list kaže da crnogorsko državno tužilaštvo do sada nije pokazalo senzibilitet da procesuira suptilnije oblike mrziteljskih izraza, kakvi su i oni veličanja ratnih zločinaca.

izvor: pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

MILE Dodik pao u očaj, nakon najave da će Crna Gora, podržati rezoluciju o Srebrenici: Nova vlada, antisrpska… (foto)

''Milo Đukanović je poražen na izborima, ali politika koja je po pravilu na štetu Srba u…

9 minuta ago

KENANA Strujić- Harbić: Devedesetih smo već prolazili kroz situaciju kakva je danas u PLJEVLJIMA… (foto)

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić ocijenila je kako se u Pljevlja vraćaju devedesete godine. "Veoma…

1 sat ago

TUGA DO NEBA: Na ahiret preselila HALIDA BOJADŽI, majka ubijenih sarajevskih mališana na Sedreniku, pripadnica Armije RBiH… (foto, video)

U Sarajevu je u ponedjeljak u 73. godini prestalo da kuca srce majke Halide Bojadži,…

2 sata ago

Kladioničarske prevare uzele maha: Prevaranti ZGRNULI MILIONE, jedan grad u BiH je LAS VEGAS… (foto, video)

Kladioničarske prevare u BiH uzele su velikog maha... SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 30,…

2 sata ago

BABA VIDOSAVA UBIJENA U JAVNOJ KUĆI: Imala je 83 godine i bila je MAKRO, napala je PROSTITUTKA Silvija, poslije 12 godina izašla na slobodu… (foto, video)

UBISTVO U JAVNOJ KUĆI U POŽAREVCU! Silvija usmrtila baba Vidosavu makroa, poslije 12 godina izašla…

3 sata ago

MAJ DONOSI NOVA IZNENAĐENJA: Danas pretežno vedro jutro, u Tuzli izmjereno 18 stepeni C, vrijeme koje se očekuje u narednih 15 dana… (foto)

U srijedu. 1. maja, očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme u cijeloj Bosni i Hercegovini,…

3 sata ago

This website uses cookies.