IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZASTRAŠUJUĆE- VOJSKA SRBIJE SVE BLIŽE BiH: “Formiranjem novih bataljona u Loznici i Priboju…” (foto)

Srbijanske vojne efektive dolaze do Drine i Lima, što kod svih Bošnjaka protjeranih iz Podrinja budi loša sjećanja na devedesete…

GORAŽDE: Regija, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 22.12.2021… 00: 12… STRAŠNO- VOJSKA SRBIJE SVE BLIŽE BiH: “Formiranjem novih bataljona u Loznici i Priboju…” (foto)

Piše: Đuro Kozar  

Od Nove godine Vojska Srbije imat će pet novih bataljona u Nišu, Pirotu, Kuršumliji, Loznici i Priboju, a tokom 2022. očekuje i formiranje eskadrile bespilotnih letjelica koja je ukinuta prije 15- ak godina.

I ne bi to bilo indikativno da se pješadijskim bataljonom u Loznici i brdsko-planinskim u Priboju vojska susjedne države dobrano ne približava granici Bosne i Hercegovine, budući da postojeće formacije nisu tako blizu.

U Ministarstvu odbrane i Generalštabu Srbije osnivanje novih bataljona objašnjavaju potrebom povratka vojske u garnizone gdje su nekad bile JNA i Vojska Jugoslavije, jer to navodno narod u spomenutim gradovima traži, ali ne govore o tome da li će se brojno stanje Vojske Srbije zbog toga povećavati.

Ta vojska sada ima oko 28.000 ljudi, a za popunu novih jedinica trebalo bi najmanje 2.500, pa bi moglo biti po onoj narodnoj “sijeci uši, krpi d…”, tj. kad ne može ono što se želi, onda se traži makar i neugodni kompromis.

U kasarni Klupc i u Loznici 90 ih je bila loznička brigada koja je bila najprije u sastavu Operativne grupe Drina, poslije Drinske divizije, a dok je bila OG, njen komandant je bio general Tomislav Šipčić, koji je, nakon što je zapalio Vijećnicu u Sarajevu i naredio druge zločine, u septembru 1992. pobjegao u Srbiju.

Protiv Šipčića je podnesen izvještaj o izvršenju krivičnog djela ratnog zločina, ali on živi u Beogradu i nedostupan je pravosudnim organima BiH. Spomenuta brigada je tokom agresije na BiH po potrebi iz Loznice prelazila u Zvornik i sadejstvovala s Vojskom Republike Srpske.

Procijenjeno je da je 40.000 Bošnjaka protjerano s područja Zvornika i okoline i to je, poslije Bijeljine, bio drugi grad u BiH koji su silom preuzele vojne i paravojne formacije iz Srbije.

Čitaj još:   IVAN Vuković: Dominantan motiv tužbe predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića je zastrašivanje... (foto)

Prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu, od 1992. do 1995. u općini Zvornik poginulo je ili nestalo 3.936 osoba.

Zbog ovih zločina Loznica je građanima Tuzlanskog kantona u neprijatnoj uspomeni i prije vijesti o novom bataljonu bili su smireni, ali sada naviru sjećanja, posebno onih koji su protjerani iz Podrinja i sada žive u Tuzli. Doduše, loznička kasarna promijenila je ime i zove se “Podnarednik Momčilo Gavrić”, po najmlađem podoficiru u Prvom svjetskom ratu, ali suština je u tome da će novi bataljon, pored ostalog, imati čamce i obučavati se za brzo prelaženje Drine s desne na lijevu stranu.

Bit će u sastavu Prve brigade VS- a čiji je komandant brigadni general Zoran Nasković u Loznici izjavio da novi bataljon treba garantirati sigurnost građana, da je Vojska Srbije tu da ostane i da se više neće smanjivati i povlačiti.

U ovoj godini tu su renovirani postojeći, a slijedeće godine slijedi izgradnja novih objekata za smještaj ljudstva i svih ostalih kapaciteta koji su potrebni za novi bataljon.

Priboj je grad u jugozapadnoj Srbiji na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji ima 22.500 stanovnika i zbog svog položaja ima i geostrategijsku važnost za Srbiju.

U kasarni se neće graditi čvrsti objekti, već će vojska i komanda biti smješteni u kontejnerima. Brdsko- planinski bataljon bit će naoružan lakim pješadijskim naoružanjem i nalazit će se u Drugoj brigadi VS- a čija je komanda u Kraljevu.

Vojni analitičar iz Beograda Vlade Radulović kaže da je suština formiranja bataljona u Priboju obuka za izvršavanje borbenih dejstava u brdsko-planinskim uvjetima. Zapravo, Priboj je okružen planinama: jugozapadno uz granicu s BiH nalazi se Bić, visine 1.386 m, jugoistočno je planina Pobijenik (1.423 m), sjeverno je pribojski Crni vrh (1.186 m), sjeveroistočno Banjsko brdo (1.282 m).

Država Srbija će od fabrika domaće vojne industrije u narednih pet godina naručiti naoružanje, vojnu opremu i municiju za vojsku vrijednu 1,25 milijardi eura.

To ovu narudžbu čini najvećom još od vremena JNA i očekuje se da od tog novca jedinice dobiju nova borbena, oklopna i transportna vozila, pješadijsko naoružanje, optiku i balističku zaštitu, haubice, kao i modernizirano, ali i tek razvijeno, suvremeno raketno naoružanje.

Čitaj još:   KAKO TO RADI ANGELA: Sprema vakcinaciju 80 miliona ljudi, uz dva glavna problema... (foto i video)

Zanimljivo je da Republika Srbija tvrdi da se naoružava da bi jačala odbrambenu moć, kao da joj, kao vojno neutralnoj državi, prijeti opasnost od nekoga, a istina je da je ona, osim s Hrvatskom, u relativno dobrim odnosima sa svima u regiji, pa i sa članicama NATO- a.

U situaciji enormnog naoružavanja Srbija ne vodi računa o tome kako će se to odraziti na susjede, posebno na Bosnu i Hercegovinu, tim prije što bh. građani još nisu zaboravili agresiju koja je 90-ih dolazila preko Drine –  iz Novosadskog i Užičkog korpusa i Drinske divizije Vojske Jugoslavije, koja je, poslije ukidanja JNA, formirana 19. maja 1992. godine.

(Oslobođenje) 

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more