IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA NA NOGAMA: “SRPSKI SVET” NA DJELU- Jasne poruke Nikšiću i Crnoj Gori od Aleksandra Vučića… (foto, video)

VUČIĆ direktno finansira lokalnu vlast u Nikšiću kroz donaciju od dva miliona eura…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, ponedeljak, 27.12.2021… 09: 22…  CRNA GORA NA NOGAMA: “SRPSKI SVET” NA DJELU- Jasne poruke Nikšiću i Crnoj Gori od Aleksandra Vučića… (foto, video)

Advokat i građanski aktivista Aleksandar Olenik smatra da je donacija Srbije od dva miliona eura lokalnoj vlasti u Nikšiću dokaz da Aleksandar Vučić preko aktuelne parlamentarne većine direktno vrši vlast u Crnoj Gori.

“Najbitnije za Crnu Goru je da on ovim pokazuje ko je vlast u Crnoj Gori, drugo on nije dao svoj novac već novac svih građana Republike Srbije i treće tako kako je dao novac Nikšiću tako ga daje i kriminalcima, polukriminalcima i svojim partijskim saradnicima, bez ikakave kontrole – niti koga pita niti kome polaže račun”, poručuje Olenik u razgovoru za podrgoričku “Pobjedu”.

Vučićevo obećanje Mandiću

Prethodno jučer, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević potvrdio je da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i čelnik Beograda ispunili obećanje dato jednom od lidera DF- a Andriji Mandiću i njemu, te da je na račun Opštine Nikšić već uplaćeno dva miliona eura donacije.

“Taj novac će biti utrošen za rekonstrukciju ulice u Dragovoj Luci, zatim Ulice Živka Nikolića u centru grada, uređenje kvartova, parkova, rekonstrukciju fiskulturne sale za školu u Župi…

Za neke od ovih investicija već imamo urađene projekte, a neki se rade. Najvažnije je da će svi ti poslovi biti završeni u godini koja dolazi. Mnogo će nam ova donacija značiti, tim prije što u narednoj godini očekujemo manje novca od Egalizacionog fonda”, kazao je Kovačević.

Olenik upozorava da je ovo još jedan korak u ostvarivanju štetočinske ideje “srpskog sveta”.

“Ja već duže vremena pričam da Vučić preko trenutne vlade i onih koji je čine direktno vrši vlast u Crnoj Gori. Jedina vlast koja nije njegova je predsjednička– jer Đukanović je izabran na izborima legitimno i legalno, u prvom krugu. Sva ostala vlast se na ovaj ili onaj način pokorava Vučiću i to je najgora stvar. To neki zovu opravdano ‘srpskim svetom’, što je korak ka daljem ostvarivanju te štetočinske ideje”, kaže sagovornik Pobjede.

Čitaj još:   CRNA GORA NA NOGAMA: Demonstracija patriotske kolone za domovinu... (foto i video)

Međutim, objašnjava da će projekat “srpski svet” baš u Crnoj Gori propasti.

“Sam čin upućivanja novca u Crnu Goru znači da je Vučić svjestan da će taj takozvani ‘srpski svet’ polomiti zube prvo u Crnoj Gori i mislim da će se to desiti na sljedećim izborima. Odnosno, krah ‘srpskog sveta’ će se završiti tamo gdje je i počeo, u Crnoj Gori”, navodi Olenik.

Ističe da ,,nikakvih dva miliona eura ili više novca, koje Vučić otme od građana Srbije pa ih dijeli okolo, neće pomoći da se to spriječi“.

On objašnjava da Vučić želi lično upravljati procesima u Crnoj Gori.

“Da štiti i širi svoj uticaj i da se pokaže jer njemu nije dovoljno što vrši vlast u Crnoj Gori, nego i pored toga hoće da se pokaže javno da je on ta vlast. Nije mu dovoljno što političke stranke koje čine većinu- Demokratski front idu po mišljenje u Beograd i u SPC nego on mora da pokaže da lično kao Aleksandar Vučić upravlja procesima u Crnoj Gori”, kaže beogradski advokat.

Olenik podsjeća da predsjednik Srbije ima potrebu da izvlači djecu iz snijega, da spasava ranjene, da vozi kamione, da pravi auto-puteve, da se razumije u ugalj, respiratore, medicinu.

“To je radikalska škola Vojislava Šešelja gdje on mora da pokaže da o svemu zna sve najbolje i da lično svime upravlja”, zaključio je Olenik.

Direktno miješanje

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da je donacija Srbije od dva miliona eura lokalnoj vlasti u Nikšiću direktno miješanje te zemlje u unutrašnje prilike u Crnoj Gori, jer je novac, kako je kazao, adresiran općini u kojoj čelne pozicije drže pobornici politike bliske vlasti u Beogradu.

Problematično je, kazao je on za “Pobjedu”, što ciljana donacija ima namjeru da utječe politički i dolazi u momentu rovitih odnosa između dvije zemlje, koji, prema njegovim riječima, odavno nisu bili gori.

“Svaka država koja ima namjeru da se odnosi poprave ne bi radila ovo što radi Srbija, prvo preko medija, a sad donacijama. Sad je to jedna opšta bezobzirnost jer se direktnim finansiranjem lokalnih zajednica ostvaruje upliv u politiku opštine, a pogotovo one u kojima je Demokratski front na čelu ili su njegovi ljudi gradonačelnici”, kazao je Vukadinović.

Čitaj još:   TUŽNO I ŽALOSNO, ALI I ZABRINJAVA: Crna Gora, među vodećim zemljama u Evropi po broju samoubistava...

Analitičar Vukadinović kaže da je prepoznatljiv red poteza: od medijske potpore tokom lokalnih izbora, koji su u Srbiji pod nazivom „Bitka za Nikšić“ bili izdignuti na nivo pitanja od nacionalnog značaja, do finansijske injekcije.

“Navodni dobrotvori će reć – pare nemaju ni boju i ukus. Tačno, ali ove pare imaju mnogo žešću boju ili ukus, nego mnoge druge donacije. Niko ne daje novac za lijepe oči, nego se to radi da bi se ostvarili neki interesi, ali se to ne radi na ovakav način. Srbija hoće dominaciju unutar lokalnih zajednica u Crnoj Gori i polako radi na tome”, procjenjuje Vukadinović.

Kaže da treba očekivati i nastavak, naročito u općinama gdje škripi lokalna vlast, poput Budve, Kotora… pa i u onima koje očekuju izbori.

“Da nije DF na vlasti u Nikšiću, pa da čovjek razumije doniranje sredstava. Najbolje sad neka daju novac Budvi i Kotoru i onda je sasvim jasna igranka koju oni organizuju”, smatra Vukadinović.

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more