IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOŽDA SE PREMIJERU CRNO PIŠE, A MOŽDA POSLANICI ODMARAJU ZA PRAZNIKE

Opozicija bojkotovala pitanja za predsjednika Vlade, jer smatra da on nema legitimitet. Vladajuće partije različito obrazlažu nezainteresovanost za poslovničku mogućnost promocije ili kritike izvršne vlasti.

Ignorišući mogućnost da postavi pitanja predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću na premijerskom satu, opozicija mu je poručila da joj više nije bitan i da je gotovo stvar prošlosti, odnosno da za njih nema liegitimitet.

S druge strane, vladajuće partije takođe se nisu trudile da insistiraju na političkom “ugledu” predsjednika Vlade.

Poslanički klub Demokratskog fronta (DF) nema povjerenja u Krivokapića nakon što su im nedavno ponovo izmakla mjesta u njegovom kabinetu, ali oni za “Vijesti” nisu htjeli da komentarišu motive ignorisanja poslovničke mogućnost postavljanja pitanja.

Premijerski sat bio je zakazan za sjutra, ali će sjednica, kako je saopšteno “Vijestima”, formalno biti sazvana i “odjavljena”, jer nema pitanja.

Prema javno dostupnim informacijama, ovo je prvi takav slučaj nezainteresovanosti za predsjednika Vlade, jer poslanici pitanjima pokušavaju da obezbijede političke poene kod građana pošto su sjednice Skupštine javne.

Ili pak oni koji su bliski premijeru i Vladi “nabacuju” pitanja u čijim odgovorima izvršna vlast promoviše svoj rad.

Šef poslaničkog kluba Demokrata, Boris Bogdanović tvrdi da za njih ne postoje posebni motivi, već da su njegove kolege odlučile da premijera “relaksiraju od obaveza”.

”Poslanik nema obavezu da postavlja pitanje premijeru i ministrima, već to čini kad procijeni da je neophodno pribaviti informacije značajne za obavljanje poslaničke funkcije ili kad želi da analizira rad Vlade u određenim oblastima. I u prethodnom periodu se dešavalo da parlamentarna većina koja podržava Vladu ne postavlja pitanja premijeru. Imajući u vidu da je to i s nama slučaj, te da smo za ovu godinu pitali sve što može biti u fokusu naše pažnje, odlučili smo da ovaj premijerski sat relaksiramo premijera od mnogobrojnih obaveza koje ima i on, ali i mi kao poslanici”, rekao je Bogdanović “Vijestima”.

Demokrate su jedna od rijetkih partija koja javno ne iznosi optužbe na račun premijera, već skoro uvijek imaju neku vrstu razumijevanja za njega.

Iz Građanskog pokreta (GP), koji formalno podržava šefa izvršne vlasti, ali bi i da mu vidi leđa, zvanično nisu pojasnii zašto je klub “Crno na bijelo” povukao pitanje koje su bili spremili za premijerski sat.

Šef tog kluba Miloš Konatar i šef kluba Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović, jedini su imali interesovanja za Krivokapićev rad, ali su i oni odustali od postavljenih pitanja.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 18. avgust. 2019.

Iz GP URA nezvanično kažu da su to učinili u znak solidarnosti s ostalim poslaničkim klubovima.

”Da ne bude da samo mi pitamo premijera… Zašto ostali nisu slali pitanja i kakvu poruku time šalju premijeru – to je pitanje za njih”, rečeno je nezvanično listu iz GP URA.

Radulović je kazao je da je povukao pitanje nakon što je vidio da neće biti drugih.

”U toj situaciji bespredmetno je da samo ja postavljam pitanje u ime svih klubova…”, naveo je on za “Vijesti”.

Upitan zna li razloge zbog kojih ostali klubovi nisu bili zainteresovani za premijerski sat, Radulović odgovara da posrijedi može biti više razloga.

”Možda se premijeru, u političkom smislu, crno piše. Može biti i da su poslanici krenuli negdje za Novu godinu. A može biti i da im je percepcija da je građanima parlamenta preko glave…”, ističe on.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Dragan Vukić, kazao je “Vijestima” da njihov poslanički klub nije stigao – “zbog previše obaveza oko budžeta i amandmana, kao i svih tačaka tekuće sjednice Skupštine” – da u predviđenom roku po Poslovniku preda pitanje Krivokapiću.

Iz Demokratskog fronta (DF) nisu željeli “Vijestima” da odgovore zašto nisu spremili pitanje za Krivokapića.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) “Vijestima” su nezvanično kazali da u njihovoj odluci da ne postave pitanje premijeru “nema ništa tajnovito”.

”Kao što vidite, ni iz vladajuće većine nisu željeli da postave pitanja… Jednostavno, smatramo da nema smisla postavljati pitanje čovjeku koji je izgubio legitimitet u Skupštini”, rečeno je nezvanično iz te stranke.

Šef poslaničkog kluba Srocijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, takođe navodi da nije postavio pitanje Krivokapiću zato što misli da premijer nema legitimitet.

”Već šest mjeseci jasno je da dvije trećine poslanika parlamentarne većine – ako ne i svi – smatraju da ova Vlada nema legitimitet, odnosno podršku. Što bismo više pitali išta premijera koji nema nikakvu podršku u parlamentu, a koji relaciju parlamenta i Vlade razumije na način da Vladi parlament ne treba. Ne dolazi na saslušanja u parlament, odbija da prihvati političku volju vezanu za interpelacije… Ne vidim nijedan razlog da ovog premijera više pitamo išta o bilo čemu”, naglašava on za “Vijesti”.

Na pitanje da li se prilikom donošenja odluke da ne postavlja pitanje Krivokapiću konsultovao s kolegama poslanicima, Konjević odgovara odrično.

”Ne uopšte, vjerujte. Vidjeli ste da su neki od kolega predali pitanja, i da su ih, vjerovatno kad su uvidjeli kakvo je stanje, povukli”, dodao je on.

Čitaj još:   DISKVALIFIKACIJA MILJANE KULIĆ?! Prekršila STROGO PRAVILO: Produkcija mora da reaguje?! Umješan i ZOLA... (foto i video)

Opozicione partije ranije su podnijele inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ali je ona povučena poslije najave DF-a da će tražiti raspisivanje vanrednih izbora.

U međuvremenu se nagovještava da će novi predlog o nepovjerenju biti dostavljen parlamentu nakon novogodišnjih praznika.

“Otkucao posljednji minut”

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD), Ivan Brajović, rekao je da nepostavljanje pitanja Krivokapiću znači da većina u parlamentu misli da je izgubio legitimitet.

”A vrijeme da se sjednica na kojoj će biti premijerski sat zakaže za 30. decembar, kad završavamo priču o budžetu i drugim stvarima, nešto je što dovoljno pokazuje da nam se činilo bespredmetnim postavljati pitanje premijeru”, kazao je on “Vijestima”.

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) i potpredsjednik Skupštine, Ervin Ibrahimović, rekao je “Vijestima” da je više nego jasno zašto nema pitanja za Krivokapića.

”On je, prije svega, izgubio podršku onih koji su ga birali, a sad ga ni građani ne doživljavaju kao svog premijera. I prošlog mjeseca smo razmišljali u BS-u da mu ne postavimo pitanje, ali još je bilo nekih naznaka da se vladajuća koalicija može dogovoriti. Međutim, u posljednjih mjesec dana svima je postalo jasno da je ovoj Vladi otkucao i posljednji sekund”, podvukao je on.

izvor: vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more