IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LAUŠEVIĆ: Preležana bolest i vakcina ne štite od omikrona… (foto, video)

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Dragan Laušević saopštio je da preležana bolest vakcinacija protiv kovida ne štite prvo a to je od infekcije omikron sojem, zbog toga epidemiolozi smatraju da bi trebalo primijeniti restriktivne mjere…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 30.12.2021…09: 22… LAUŠEVIĆ: Preležana bolest i vakcina ne štite od omikrona… (foto, video)

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Dragan Laušević je u emisiji Link na Radiju Crne Gore saopštio da ih ne plaši dramatičan rast broja novoinficiranih korona virusom, te da je taj skok očekivan.

“Jeste dobro za sada što, barem kod nas, nemamo porast broja hospitalizovan, ali je rano još reći da li je ovaj soj manje opasan”, istakao je Laušević.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori od posljedica korona virusa umrlo više osoba nego od svih zaraznih bolesti u proteklih nekoliko decenija.

“Nemojmo se igrati sa tim da je ovo blaga bolest. Na kraju, cifre su daleko više na strani ove bolesti”, rekao je Laušević.

Upozorava da ranije preležana bolest i vakcinacija ne štite od infekcije omikron soja.

“Čak ni treća doza ne može da vas zaštiti od infekcije, ali za sad, koliko vidimo, klinička slika je relativno blaga kod onih koji su primili treću dozu”, rekao je Laušević.

Čitaj još:   Rabrenović: KRNJA, neligitimna VLADA koristi posljednje trenutke da PODRŽAVA rusku AGRESIJU na suverenu državu...

Kad su u pitanju epidemijske mjere, kaže Laušević, pred onima koji donose odluke postavlja se teško pitanje.

“Vi sad morate da vagate šta učiniti sa praznicima, da li njih žrtvovati zarad drugih stvari. Mi imamo i predstojeću zimsku sezonu, morate da pažljivo odvagate ekonomske efekte, ali su za nas zdravstveni parametri važni”, rekao je Laušević.

Na pitanje šta možemo očekivati narednih sedmica, Laušević je rekao da to zavisi od mjera.

“Predstoje praznici, sve to za posljedicu može imati određeni porast broja oboljelih. Ovaj soj je izrazito kontagiozan, oni koji su preležali bolest i sa trećom dozom su se opustili, a to više ne štiti od infekcije”, napominje Laušević.

Vrlo teško se sada mogu razlikovati gripa i kovid, kaže sagovornika Linka, navodeći da se u većini slučajeva dešava nešto slično gripu: “To znači da budete okej, a onda preko noći dobijete temperaturu, tešku glavobolju, malaksalost”.

Za sada je, kaže on, manje upala pluća, “ali moramo biti mudri i oprezni”.

Treća doza vakcine, pojašnjava Laušević, izaziva vrlo snažan porast antitijela, jer nakon nekoliko mjeseci dolazi do pada poslije druge doze.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 01. april 2024. godine…

Rano je, međutim, govoriti o tome hoćemo li svake godine morati da osnažujemo naš imunitet protiv korona virusa: “Trebamo biti oprezni i mudri, vrlo je važna odgovornost svih nas”.

izvor Standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more