IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO SU SESTRE ERNA I AIDA PALJEVAC IZ NOVE VAROŠI: Hrabro PROTESTOVALE na dočeku VUČIĆA… (foto, video)

Vucic je bio u posjeti Zlatiborskom okrugu. Na predizborni put poneo je, ponovo, pune džakove para i projektnih obećanja.

Ono što je trebalo da se vidi i pokaže narodu, za ta dva dana, gledalo se uživo na lokalnim i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, plus portali od svake ruke. Ono što nije bilo „za gledanje i viđenje“ išlo je od usta do usta i preko društvenih mreža.

Tako je u javnost stigla priča o mladoj novovaroškoj slikarki Erni Paljevac i njenoj sestri, koje su sa transparentima „Rio Tinto, marš iz Srbije“ i „28% više Nove Varoši nije za piće i sadrži fekalije“.

-Doček je bio kod nove osnovne škole i čim smo se približile masi, prišao nam je komandir Policijske stanice u Novoj Varoši Slobodan Golubović. Naredio je da nas legitimišu i pretresu, a jednoj policajki u civilu je rekao: „Prati ove dvije, ti si zadužena za njih“. Sproveli su nas u masu, gdje su svi bili bez maski, legitimisali, pretresli su nam džepove od kaputa i pantalona. Ispipali i pretražili torbe u kojima su bili transparenti – priča za Danas Erna i dodaje da su njih dvije bile jedine žene koje su „od nekoliko hiljada, imale hrabrosti da ukažu na probleme za čije rješavanje se zalažu“.

Sestra i ja smo zagalamile

Sestra i ona su zagalamile, tražeći da im se vrate transparenti „jer nisu uvredljivi ni provokativni“. Predsjednikovo lično obezbeđenje vratilo im je transparente, nakon što su prošli „kontrolu“.

-Malo posle toga mi smo podigle transparente. Sa sestrine lijeve strane stajao jedan klasični SNS batinaš i kada je video transparent, toliko ga je jako povukao, da je povukao i moju sestru – prepričava Erna.

Na takvu postupak odgovorila je dozivanjem i traženjem transparent nazad. Sve se događalo naočigled mase, koja ih je ignorisala.

Njih dvije nisu odustajale od namjere da vrate svoje transparente i, opet, su zatalasale masu. Posle još jedne “provjere” transparent je vaćen. Dobila je i jedno tiho „izvini“ od „naprednjaka“ koji je pokušao da oduzme parolu.

-Kada je stigao predsjednik, nas dvije smo držale parole i nismo htele da se upuštamo u bilo koju vrstu rasprave. Kada je video moju parolu sa procentom zagađenosti vode, rekao je da je, upravo, zbog toga i došao. Vidjelo se, da mu baš nije drago, jer nije navikao da se ljudi u malim sredinama bune. U jednoj od njegovih dramskih pauza, uzvikivala sam „Rio Tinto, marš iz Srbije“. Na to, je rekao da nas vidi i da mu je drago što i drugačiji glas može da se čuje, ali da nema potrebe da se viče, jer je on i naš predsjednik – kaže novovaroška mlada slikarka.

Čitaj još:   VUČIĆ NAKON SASTANKA SA DODIKOM: "Razgovarali smo o SPAJANJU SRBIJE I RS..."

Nisu se pripremale za „doček“

Nisu se sestre Paljevac posebno pripremale za „doček“ predsednika države, jer satnica je „do poslednjeg trenutka držana u tajnosti“. Za događaj su saznale veče pred dolazak „jer već 15 godina nemaju televizor“ i previše ne prate drutvene mereže.

Sve je bilo u trenutku. Prvo smo počele da se šalimo da ćemo se pojaviti na skupu sa transparentima dok stvarno nismo shvatile da to možemo i da sprovedemo u djelo. Odmah smo uzele prazne kutije koje su ostale od selidbe, akrilne boje i četkice i napravile transparente koji su definitivno odskakali od ostalih parola sa skupa, a koje su svi režimski mediji cenzurisali – objašnjava Erna pripreme za svoj poduhvat i dodaje da to nije “samo akcija njih dvije kao individue, zbog čega neko treba da ih kuje u zvjezde, već u ime svih koji su im podrška”.

Glavni motiv im je bio “ideja da se, po ko zna koji put, vrti ista priča i da svaka vlast nalazi svoju zonu komfora u malim sredinama”. Njih dvile za sebe vole da kažu “da su mali kamen u cipeli koji žulja i ne da ti normalno da hodaš”.

Sve vrijeme na skupu osjećale su da su nebezbjedne, jer nisu mogle da pretpostave na šta su sve spremni policijski komandir, ni policija, ni drugo obezbjeđenje. Osim toga, osjećale su pokretačku dozu adrenalina, “jer znamo da radimo nešto ispravno i korisno”.

Straha nije bilo, zato što sestre Paljevac najbolje funkcionišu kada su zajedno.

-Uvjek imamo jedna drugu kraj sebe i to nam je mnogo pomoglo na skupu. Ne plašimo se posljedica, jer ništa loše nismo uradile. Ne radiš ništa loše, ako ukažeš na problem i ako se boriš za pravdu i istinu. Ogromna većina ima mentalitet „ćuti i trpi“ jer su uplašeni, ucjenjeni, pod pritiskom i ne znaju za drugu opciju. To se, baš, može osjetiti u malim sredinama – ocjenjuje Erna.

Čitaj još:   BRAVO I HVALA ZA SVA VREMENA: Spašena Aleyna OLMEZ 17- godišnja djevojka iz ruševina, 248 sati poslije zemljotresa... (foto, video)

Doselile iz Novog Sada

Sestre Paljevac su se, prije dva mjeseca iz Novog Sada doselile u Novu Varoš. Baš u vrijeme kada je najviše počelo da se pričao o Rio Tintu i drugim ekološkim problemima.

Mala Nova Varoš nije bez ekoloških problema, ali većina stanovnika o tome ćuti „zato što ništa ne može da se promjeni“.

Kada su krenule blokade u Srbiji, Erna i njena sestra, sa grupom svojih istomišljenika, blokirale su saobraćajnicu koja od njihovog gradića vodi ka primorju.

Lokaciju za podizanje glasa izmestili su ispred zgrade lokalne samouprave. Tu ih je policija u civilu uredno snimala i fotografisala.

Njih dve nema nigde na fotografijama i snimcima sa dočeka predsednika Srbije u Novoj Varoši. A, i ne treba im, one već 15 godina nemaju TV aparat.

Erna za sebe kaže da je „volonterka i slikarka, kojoj je bitno da sa svojom porodicom, prijateljima i prijateljicama sačuva Zlatar“,

izvor: danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more