IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KENANA Strujić- Harbić: Institucije ETNIČKI OČIŠĆENE, vrijeme pred nama traži jasno svrstavanje…

„Iscrtavanje grafita sa imenom Ratka Mladića bilo gdje u svijetu nije iskazivanje pripadnosti niti jednoj naciji ili vjeri, već pripadnosti jednoj anticivilizacijskoj ideologiji“, ocijenila je u razgovoru za Portal Analitika poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić- Harbić

Ona smatra da su svi napadi na multietičnost i multikulturalnost koji su se događali u Pljevljima tokom prošle godine, a u kojima su mete napada dominantno bili Bošnjaci i Bošnjakinje, rezultat promjene vlasti na parlamentarnim izborima 30. avgusta. 

Lokalna vlast ima obavezu da bude mnogo kritičnija…

„Kao osobi koja je život vezala za Pljevlja i za Crnu Goru, izuzetno mi je žao što se to dešava u multietničkoj i građanskoj Crnoj Gori. Posebno sam iznenađena odnosom lokalne vlasti u Pljevljima prema ovom problemu i izjavama predsjednika opštine. On je kao prvi čovjek grada imao obavezu da bude mnogo kritičniji prema ovakvim pojavama, umjesto što je pokušao da sve to relativizuje“, istakla je Strujić- Harbić.

Naglasila je da vrijeme koje je pred nama traži jasno vrijednosno svrstavanje u odnosu na ta pitanja. 

„Vjerujem da će ono vrlo brzo istjerati na vrijednosni čistac sve nas, nakon čega ćemo okupljeni oko vrijednosti civiliziranog svijeta praviti građansku Crnu Goru na temeljima međusobnog poštovanja i uvažavanja“, kazala je naša sagovornica. 

Poslanica Bošnjačke stranke komentarisala je i posljednje istraživanje CEMI-ja koje je pokazalo da bi od 83 do 114 hiljada crnogorskih državljana moglo izgubiti pravo glasa na osnovu procjene eventualne upitnosti stvarnog prebivališta. Ocijenila je da je to pokušaj etničkog i političkog inženjeringa čiji cilj je, kako je kazala, svima jasan. 

„Međutim, ono što građanima Crne Gore, posebno dijaspori i posebno Bošnjacima kojih je u dijaspori najviše, mogu da obećam jeste da to neće proći. Neka ne brinu, pravo da u svojoj domovini odlučuju o svojoj domovini niko im ne može oduzeti“, poručila je Strujić-Harbić. 

Memorandum veliki kapital za Crnu Goru

Čitaj još:   KENANA Strujić- Harbić DIJASPORI: Ovo je vaša kuća i niko nema pravo da vam u njoj brani bilo šta... (foto)

Ukazala je da je upravo nedavno potpisani Memorandum o saradnji između predstavnika manjina, Građanskog pokreta URA, saveza građana Civis i SNP-a, veliki kapital za budućnost Crne Gore, jer ga čine stranke koje su na evropskom kursu. Kako je ocijenila, to je garancija za očuvanje građanskog koncepta društva. 

Navela je i da je njegova najveća vrijednost u tome što su se oko njega okupile manjine, Crnogorci i Srbi. 

„Ostaje žal sto u njemu nema političkih predstavnika hrvatske nacionalne zajednice, ali kako je i rečeno, Memorandum je otvoren i za dopune i za potpisnike. Vjerujemo da će on biti nadograđen u oba ta segmenta i da će biti platforma za evropsku Crnu Goru“, kazala je Strujić-Harbić. 

Ističe i da je Memorandum način uz pomoć kojeg će fokus sa identitetskih pitanja biti prebačen na životna. 

„Što se uloge manje brojnih naroda tiče, treba znati da mi imamo najveći interes da Crna Gora postane demokratska i građanska država, jer jedino to okruženje nama garantuje naša prava. I tu je naša pomiriteljska snaga u odnosu na podjele u Crnoj Gori. Nikoga ne ugrožavamo, a zajednički cilj nama je najvažniji. Uz povjerenje ostalih političkih aktera, vjerujem da manjine mogu odigrati veliku ulogu“, poručila je Strujić- Harbić.

Razgovori sa Vladom samo na temu položaja Bošnjaka 

Nakon potpisivanja Memoranduma, lider Albanske alternative Nik Đeljošaj saopštio je da je, poslije događaja 4. i 5. septembra na Cetinju, manjinskim partijama nuđeno da, kao zamjena za URU, uđu u Vladu. 

Predstavnici Bošnjačke stranke, prema riječima Strujić-Harbić, imali su neformalne sastanke sa predstavnicima Vlade, ali samo na temu položaja Bošnjaka u trenutnom ambijentu. 

„Svima je poznato da je revanšističkim pristupom ova Vlada prosto “očistila” institucije od Bošnjaka. Na to smo ukazivali uporno i sada upozoravamo da to nije put kako se gradi multietničko društvo“, kategorična je naša sagovornica. 

Očekujem rast podrške birača…

Govoreći o lokalnim izborima koji će biti održani na proljeće, Strujić-Harbić očekuje da će Bošnjačka stranka značajno uvećati podršku birača. Naglašava da u prilog tome govore i sve ankete kojima se mjeri politički rejting partija. 

Čitaj još:   KENANA Strujić Harbić: Manjine na udaru kao nikad do sada... (foto)

„U Petnjici smo ostvarili značajan rast, a nijesmo bili dio vlasti, niti smo dio vlasti na državnom nivou. To najbolje govori da vodimo ispravnu, konzistentnu i odgovornu politiku i da to naši glasači vide i cijene.

Naš rast, uprkos gubitku vlasti i odlasku našeg rahmetli predsjednika Rafeta Husovića koji je u bošnjačkom narodu bio cijenjen više od stranke, govori da je Bošnjačka stranka stabilan politički faktor nezaobilazan u svim značajnim političkim dešavanjima u Crnoj Gori. I to je veoma značajna stvar za Bošnjake u Crnoj Gori, ali i za građansku Crnu Goru“, zaključuje Strujić-Harbić. 

autor: Zilha Kalač

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more