IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VAŠINGTON: SAD uvele sankcije Dodiku i ATV iz Banjaluke… (foto, video)

SADA JE SVE JASNO: Ovo su detalji američkih sankcija protiv Milorada Dodika i Alternativne televizije…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 04.01.2022…17: 52…  VAŠINGTON: SAD uvele sankcije Dodiku i ATV iz Banjaluke… (foto, video)

Informacija obavljena na zvaničnoj stranici Ministarstva finansija SAD- a i riječ je o proširenim sankcijama za pojedince i firme iz Bosne i Hercegovine

Zvaničnik ministarstva Brian E. Nelson je ovim povodom danas je kazao da kako destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji razgrađivanja Dejtonskog sporazuma motivirani vlastitim interesima ugrožavaju stabilnost BiH i cijele regije.

Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su danas sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova informacija obavljena je na zvaničnoj stranici Ministarstva finansija SAD-a i riječ je o proširenim sankcijama za pojedince i firme iz Bosne i Hercegovine.

U objavi se navodi da su sankcije proširene za Milorada Dodika te uvedene Alternativnoj televiziji iz Banjaluke.

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva za financije SAD (OFAC) danas je potvrdio mjere protiv Milorada Dodika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i, kako se navodi, jednog medija pod njegovom kontrolom, Alternativne televizije Banja Luka, kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH, navodi se u službenom saopštenju američkog ministarstva.

Današnja odluka označena kao E.O. 14033, nadovezuje se na predanost administracije predsjednika Joe Bidena da pozove na odgovornost one koji, između ostalog, “potkopavaju stabilnost regije Zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama dugotrajnim mirovnim sporazumima”.

“Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokrenuvši stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Nadalje, Dodik je svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz ucjene, mito i druge oblike korupcije…

Čitaj još:   Mile Đukanović PORUČIO Dodiku:''NEĆEŠ NIKAD UĆI U CRNU GORU''

Njegova etnonacionalistička retorika podjela odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pozornost od njegovih koruptivnih aktivnosti”, navodi se u službenom saopštenju te dodaje kako ovi koraci ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime se riskira i šira regionalna nestabilnost.

Zvaničnik ministarstva Brian E. Nelson je ovim povodom kazao kako destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji razgrađivanja Dejtonskog sporazuma motivirani vlastitim interesima ugrožavaju stabilnost BiH i cijele regije.

Alternativna Televizija

Kada je u pitanju Alternativna TV, medij sa sjedištem u Banjoj Luci, izvjštaj američkog ministarstva ističe kako je ovaj medij u vlasništvu kompanije blisko povezane s Dodikovom porodicom.

“Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ATV, kao na primjer zahtijevanjem ličnog odobravanja medijskih priča vezanih za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve” dodaje se u saopštenju.

Dalje se ističe kako je Dodik ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan put za korupciju.

“On je novac iz javnih poduzeća usmjerio izravno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je posljednjih godina znatno povećao financiranje ATV i uključio se u kampanje lošeg utjecaja društvenih medija putem ATV kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i lične ciljeve”, naglašava se u službenom pojašnjenju uvedenih sankcija.

Šta podrazumijevaju nove mjere

“Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili su u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u izravnom ili neizravnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba.

Čitaj još:   PITANJE PRED BAJRAM: Sead Nasufović, koliko ne može dozvola za džamiju u Zemun polju, gdje može

Osim ako nije ovlaštena općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzeta, sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba općenito su zabranjene. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe”.

izvor agencije (N1)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more