IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BIH NEDOSTAJE VOZAČA, GRAĐEVINSKIH RADNIKA, KUHARA, FARMACEUTA: PLATE PREKO 3.800 KM…

Potražnja za radnom snagom i u Bosni i Hercegovini sve je intenzivnija.

Trend odlaska radnika u zemlje sa svjetlijom budućnosti nije zaobišao ni BiH, koja od zemlje s visokom stopom nezaposlenosti postaje ona koja bi u budućnosti mogla uvoziti radnu snagu.

Kako su pokazala ranija istraživanja portala mojposao.ba, najtraženija zanimanja za kojima su tragali poslodavci tokom pandemijske godine bili su operateri u pozivnim centrima, vozači, građevinski radnici, no sudeći prema objavljenim oglasima, ta zanimanja mogla bi biti tražena i u ovoj godini.

Deficitarna zanimanja

Kako bi se na neki način situacija stabilizirala kada je u pitanju radna snaga, u ovoj godini u BiH se planira uvoz 1360 stranih radnika raznih profila, kao što su voćari, stočari, peradari, krojači, šivači, pekari, slastičari, tesari, zidari i moleri, vozači u međunarodnom saobraćaju itd.

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u 2022. godini iznosi 1360 – od čega se na FBiH odnosi 670, RS 600 i Distrikt Brčko 90. U prijedlogu odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, koji je u formi konzultacija, precizirano je da je planirano produženje 740 već izdanih radnih dozvola, a u planu je i izdavanje dodatnih 620 za novo zapošljavanje.

Kada je u pitanju novo zapošljavanje stranaca u 2022. godini, iskazana je potreba i za profilima kao što su rukovoditelj teškim građevinskim mašinama, elektroničar, industrijski tehničar, mašinski tehničar, metalostrugar, mesarski tehnolog, elektromehaničar, bravar te tehnolog.

Na popisu traženih zanimanja nalaze se i tesari, zidari, moleri, fasaderi i armirači. Uz navedena, tu su i zanimanja kao što su komercijalist, trgovac, hotelski recepcionar, poslovođa, kuhar nacionalne kuhinje, konobar, turistički vodič, programer, a iskazana je potreba i za nastavnicima deficitarnih zanimanja te farmaceuta.

Čitaj još:   UŽAS: Potvrđena nova dva slučaja koronavirusa u Zenici, ukupno 7 oboljelih u BiH... (foto)

Kako je nedavno istaknuo Saša Trivić, predsjednik Udruge poslodavaca RS-a, sve traženiji su zanati, ali i poslovi koji traže veći stepen znanja i iskustva. Kako je rekao, u metalnoj industriji plate su dobre te sve više rastu.

  • Plate u metalnoj industriji sve više rastu i dobro je da je tako jer svakim rastom plata u bilo kojem sektoru i mladim ljudima šaljemo poruku da vrijedi učiti te da se od znanja može dobro živjeti – kazao je Trivić.

Ističe kako u današnje vrijeme nije lako naći ni kvalitetnog menadžera, zbog čega i jesu njihovi poslovi najplaćeniji.

  • Sva radna mjesta za koja je potrebno veliko znanje, trebaju biti dobro plaćena i ona su sve više na cijeni – zaključio je Trivić.

Da radne snage svih profila u BiH nedostaje, trebalo bi biti na umu i mladima koji bi u ovoj godini trebali donijeti odluku kojim poslom se žele baviti.

Najplaćeniji i traženi

A kako bismo mladima barem na neki način olakšali, istražili smo koji poslovi su u BiH trenutačno najplaćeniji, ali i kojima se zarađuje minimalna plaća. Viši menadžer posao je u kojem se mjesečno zarađuje 3863 KM, pokazali su to podaci portala plata.ba, čije je istraživanje obuhvatilo visine prosječnih plaća nekoliko stotina radnih mjesta diljem BiH. Po visini plate slijede ih viši menadžeri čija mjesečna plata iznosi 3814 KM.

Čitaj još:   NIJE TEMPERATURA, A NIJE NI SUHI KAŠALJ: Otkrili su prvi i najčešći simptom KORONAVIRUSA! (foto)

Lizing direktori zarađuju 3377 KM, dok IT direktori zarađuju 3240 KM, prema podacima navedenog portala.

Zanimanje koje je zauzelo peto mjesto na popisu najplaćenijih zanimanja je direktor sektora u bankarstvu, a svima koji obavljaju ovaj posao mjesečno na račun “legne” 3134 KM. Dok se s navedenim zanimanjima itekako dobro zarađuje, imamo i ona u kojima mjesečna zarada iznosi između 600 i 700 KM, a to su šivači, čistači, portiri, radnici u osiguranju…

izvor: Večernji.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more