IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Novi val šovinizma u regionu: KANCER…

Ni za koga neočekivan. Nikome više neobičan. A po svoj prilici i sve prihvatljiviji. To je novi val šovinizma čija je najsnažnija dosadašnja demonstracija možda viđena baš proteklih dana u više država, uključujući, naravno, i našu.

Sve je više, očito, onih kojima je takvo stanje prihvatljivo. Možda su u dubini u potpunom nesaglasju, ali ćute. Ili su iznad situacije. Širom zatvorenih očiju, nacionalizam koji iznova ždere sve, njih se ne tiče.

Tako smo opet, trideset godina docnije, došli do tačke kada su nacionalizam i šovinistička retorika normalizovani. Ili ćemo, u boljem slučaju, samo skrenuti pogled sa toga, baš onako kako će to učiniti onaj što ne želi biti svjedokom kakve gnusobe, što je odveć svjestan da se ona dešava.

Oni koji i dalje reaguju, sve su više nepoželjni, politički nekorektni. Pretjeruju. Šta sad, čemu buka, to je samo stari dobri nacionalizam-čić.

A kancer napreduje. Širi se. Uz aplauz, ceremonije, parade i baklje. I uz ćutnju. Iz straha ili odobravanja – u ovom je slučaju to sasvim svejedno.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Sporni dalekovod u raljama Vučićevih ljudi... (foto)

Kancer je na televiziji i na internetu. Na jezivim paradama. Čujete ga iz pojedinih vjerskih objekata. Vidite da je u kulturi. U sportu.

Čujete i one koji će vam reći da njega nema. Da pretjerujete. Vidite da pred njim samo spuštaju glavu.

Nije to više stvar političkog opredjeljenja. U pitanju je nešto što sve može da nas proguta.

Protekli su dani ukazali kako je možda i posljednji momenat da se ljudi razbude. Da istinski razumiju ozbiljne razmjere onoga što se dešava i što svakog dana raste i divlja. Da reaguju. Da se udruže.

A možda je već kasno?

autor: Miloš Prelević

izvor: portalanalitika