IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mediji iz SAD: Vašington planira sankcije za još 52 osobe iz RS, ali i Federacije BiH… (foto)

Sankcije uvedene Dodiku i ATV- u usmjerene su na imovinu i finansijske tokove, dok je bračnom paru Tegeltija i Kukić zabranjen ulazak u SAD…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 11.01.2022…00: 52…  Mediji iz SAD: Vašington planira sankcije za još 52 osobe iz RS, ali i Federacije BiH… (foto)

SAD bi u narednom periodu mogle da uvedu sankcije osobama sa nižih nivoa vlasti ili direktnim izvršiocima koruptivnih djela, posebno ljudima ili kompanijama koje su „na terenu“ provodile djela koja se stavljaju na teret srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, prenio je danas sarajevski portal Kliks (Klix.ba)

Prema tom izvoru, brojku od 52 imena kompletiraće političari i tajkuni, ne samo iz Republike Srpske, već i Sarajeva i BiH.

Vlasti SAD su 5. januara proširile sankcije za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, banjalučku Alternativnu televiziju, bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Milana Tegeltiju i njegovu suprugu, kao i predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA) i direktora rudnika Banovići Mirsada Kukića.

Čitaj još:   Putin, poručio iz Kirgistana: Hrišćanstvo i islam baziraju se na istim vrijednostima...

Sankcije uvedene Dodiku i ATV- u usmjerene na imovinu i finansijske tokove, dok je bračnom paru Tegeltija i Kukić zabranjen ulazak u SAD.

Dodika je ranije sankcionisalo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD- a, zbog čega nije mogao dobiti vizu za tu zemlju.

Prema novim sankcijama, osim za ugrožavanje Dejtona i urušavanja državnih institucija, Dodik se tereti da je uspostavio „patronažnu mrežu“ u BiH i regionu, od koje imaju koristi on i njegovi saradnici.

Kao jedan od primera njegovih koruptivnih radnji je to što je davao vladine ugovore i monopole u Republici Srpskoj direktno bliskim poslovnim saradnicima.

Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu gradjana u Republici Srpskoj, navedeno je u obrazloženju samih ili istih tih sankcija.

izvor Danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more