IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽESTOKE REAKCIJE u Crnoj Gori: ” DODIK MORA BITI ZAUSTAVLJEN…” (foto, video)

Književnik Andrej Nikolaidis kazao politika Zapada prema nacionalističkim politikama koje ugrožavaju cjelovitost Bosne i Hercegovine, time i mir na Balkanu, treba hitnu i radikalnu reviziju…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, utorak, 11.01.2022…08: 52…ŽESTOKE REAKCIJE u Crnoj Gori: ” DODIK MORA BITI ZAUSTAVLJEN…” (foto)   

Grupa građana organizovala je juče protest ispred Delegacije Evropske unije u Podgorici odakle su poručili da podržavaju građansku, cjelovitu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu, piše “Pobjeda”.

Okupljeni su nosili transparente ,,Stop poricanju genocida u Srebrenici i veličanju ratnih zločinaca“, ,,Genocid ne smije biti osnova za novu mapu Evrope“, ,,Zajedno se borimo za mir“…

Književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis predao je u ime okupljenih pismo Delegaciji EU u kojem je, kako je kazao novinarima, navedeno da se BiH dvije i po decenije po završetku rata ponovo nalazi pred neposrednom ratnom opasnošću.

Ratni cilj je ponovo isti– otcjepljenje dijela Bosne i Hercegovine i njegovo pripojenje Srbiji. Ideologija koja tu zemlju vodi u sukob ponovo je ista: velikosrpski nacionalizam. Tek su realizatori drugi: umjesto Karadžića i Mladića, tu je sada nastavljač njihovog zločinačkog projekta Milorad Dodik. Inspirator i mozak operacije ponovo je isti – zvanični Beograd – rekao je on.

Kako je moguće, dodao je Nikolaidis, da je velikodržavni srpski projekat, odgovoran ne za jedan, nego za više genocida na teritoriji Bosne i Hercegovine i dalje aktivan?

Kako je moguće da je ideologija homogene Srbije (Velike Srbije), Otvorenog Balkana, zarad čijih ciljeva su počinjeni ti genocidi i dalje dozvoljena i djelatna? Sva ta pitanja postavljamo baš danas, baš ovdje – pred sjedištem Evropske unije u Podgorici, jer upravo je Evropska unija, skupa sa Sjedinjenim Američkim Državama adresa na koju treba poslati ova pitanja – rekao je on.

Koja je, kako kaže, svrha dvije i po decenije angažovanja naših ,,zapadnih saveznika“ na Balkanu ako je region ponovo na ivici rata.

– Koja je svrha Haškog tribunala ako će zločini za koje je taj tribunal sudio biti ponovljeni, u ime istih velikodržavnih ciljeva? Koja je svrha Haškog tribunala ako su teritorijalni ciljevi zarad kojih su počinjeni zločini kojima se taj sud bavio – ostvareni – istakao je književnik.

Nije li, dodaje on, sve rečeno jasan znak katastrofalno pogrešne politike Zapada prema Balkanu, prije svega prema BiH, a danas i Crnoj Gori.

Čime će naši ,,zapadni saveznici“ ovoga puta gasiti ratni požar, kojem su oni dozvolili da se razbukta? Sankcijama, kojima se Milorad Dodik ismijava, dok ničim ometan godinama postavlja eksploziv u temelje Bosne i Hercegovine? Podrškom ,,Otvorenom Balkanu“, najnovijoj verziji velikodržavnog projekta koji je 1992. zapalio Bosnu, u koji će silom utjerati i Sarajevo i Podgoricu? Novom verzijom ingeniozno ciničnog embarga na uvoz oružja kojim je Zapad onomad Bošnjake pokušao da spriječi da se brane od istrebljenja? Podrškom Crkvi Srbije, koja je samo crno srce beogradskog velikodržavnog projekta– istakao je on.

Čitaj još:   MOSTAR: Uhapšen fudbaler koji je na probi u Veležu, osumnjičen za silovanje maloljetnice... (foto, video)

Milorad Dodik, poručio je on, mora biti zaustavljen.

– Ideje o podjeli Bosne i Hercegovine među susjedima moraju biti ugušene. To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje elementarne pravde i etičnosti. Sva odgovornost za mir u Bosni i Hercegovini je na Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, jer oni imaju sve mehanizme da mir obezbijede – rekao je on, dodajući da je činjenica da je mir u Bosni i Hercegovini ugrožen skandalozna i po EU i SAD teško optužujuća.

Zaključio je da politika Zapada prema nacionalističkim politikama koje ugrožavaju cjelovitost Bosne i Hercegovine, time i mir na Balkanu, treba hitnu i radikalnu reviziju. 

Pozvali međunarodnu zajednicu na odgovornost

Nakon protesta, grupa građana se oglasila saopštenjem u kojem je navela da mir nema alternativu, što su, kako kažu, riječi jedne od aktivistkinja BiH iz dijaspore.

– Vođeni ovim motom, a duboko zabrinuti za sadašnje stanje u kome se nalazi Bosna i Hercegovina, ali i drugi djelovi Balkana, pod novim naletom velikosrpskog nacionalizma pozivamo međunarodnu zajednicu na odgovornost koju nedvojbeno ima za mir na ovim područjima – istakli su oni.

Svjedočili su prekjuče, kako dodaju, još jednom od stalnih provokacija Dodika i Vučića, promocijom nepostojeće tvorevine i paradom moći, svojevrsnom indirektnom prijetnjom svemu građanskom i mirnom.

Za nas je BiH bila i ostala jedna, jedinstvena, nedjeljiva i građanska.

Rastuće prijetnje, govor mržnje i tretman koji imaju bosanski građani na teritorijama na koje su se tek vratili nakon svih strahota i preživljenih žrtava, direktna su odgovornost onih tzv. političkih elita čije je apetite teško bilo zadovoljiti i 1992. godine – naveli su oni.

Jedni uz druge, ostajemo u borbi protiv rastućeg šovinizma, negatora naših nacija i onih koji su spremni da ponovo prolivaju krv nedužnih ljudi, zaključili su u saopštenju.

Podrška političkih partija

Bošnjačka stranka podržava granice Bosne i Hercegovine, koje je propisao Dejtonski sporazum, kao i cjelovitost, integritet i suverenost države BiH, kazao je Jasmin Ćorović, potpredsjednik Bošnjačke stranke.

– Oštro osuđujemo secesionističke izjave koje se posljednjih dana mogu čuti od političkih predstavnika iz manjeg bh. entiteta, kao i od određenih zvaničnika iz Srbije. Takođe, osuđujemo nacionalističko divljanje i provokacije i prijetnje koje su upućene Bošnjacima u BiH, ali i u Srbiji. Budućnost cijelog regiona mora biti u EU, ali zasigurno ne možemo govoriti o evropskim vrijednostima ako i danas čujemo prijetnje novim genocidom – saopštio je on.

Čitaj još:   Braća Hamidovići, imaju armiju prosjaka i zarađuju milione...

I Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) je podržala protest i saopštila da podržava cjelovitost, suverenost i integritet susjedne i prijateljske Bosne i Hercegovine, kao najbitniji preduslov za regionalnu stabilnost i mir. Protestu u Podgorici juče su prisustvovali poslanica Draginja Vuksanović-Stanković, generalni sekretar SDP Ivan Vujović i šef Medijskog tima SDP Mirko Stanić.

– Izazovi sa kojima se ta država suočava u proteklom periodu su intenzivirani usljed pritiska iz istih centara moći iz kojih traje orkestrirana kampanja protiv Crne Gore, građanskog koncepta naše države i evroatlantske opredijeljenosti – saopštio je SDP.

– Svečanim defileom u Banjaluci i isticanjem jedne od zastava iz Kraljevine Crne Gore slikovito su iskazani želja i cilj politike koja se tamo slavila – uspostavljanje „srpskog sveta“ konstantnim provociranjem pripadnika drugih nacionalnosti – saopštila je Nela Savković-Vukčević u ime Demokratske partije socijalista.

Ona je istakla da se očekuje reakcija Ministarstva vanjskih poslova zbog upotrebe stare crnogorske zastave na neustavnom prazniku u svečanom defileu entiteta BiH.

– U suprotnom, biće ovo samo još jedna demonstracija snishodljivosti koju pokazuje Vlada Crne Gore kada su u pitanju brojne provokacije koje nam dolaze iz „srpskog sveta“ – saopštila je ona.

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more