IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“EU” IZ BRISELA POSLALA JASNO UPOZORENJE SRBIJI: Podrška političarima iz RS- a imat će posljedice… (foto)

Jasno smo izrazili žaljenje što smo vidjeli neke partnere koji podržavaju ovakve akcije, retoriku i takvo ponašanje jer to ugrožava regionalnu stabilnost i dobrosusjedske odnose u regionu…

BRISEL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 12.01.2022… 00: 52… “EU” IZ BRISELA POSLALA JASNO UPOZORENJE SRBIJI: Podrška političarima iz RS- a imat će posljedice… (foto)

Portparol EU Peter Stano izjavio je kako Evropska unija ne može preći preko činjenice da su zemlje iz regiona Zapadnog Balkana svojim prisustvom na obilježavanju dana RS podržale političke predstavnike iz ovog entiteta. 

– Jasno smo izrazili žaljenje što smo vidjeli neke partnere koji podržavaju ovakve akcije, retoriku i takvo ponašanje jer to ugrožava regionalnu stabilnost i dobrosusjedske odnose u regionu. Svi znaju ko je tu bio i ko je podržavao ove neodgovorne, razdorne i negativne postupke i ponašanja tokom proslave (9 januara), izjavio je portparol EU Peter Stano.

Stano je poslao otvoreno upozorenje ovim državama istakavši da znaju na koga misle i da ih nema potrebe izdvajati. 

Dakle, svi moraju biti svjesni da to nije prihvatljivo za Evropsku uniju, ako zemlje, i ako partneri u procesu akvizicije, u našem neposrednom susjedstvu, na Zapadnom Balkanu, nastave sa takvim ponašanjem, to će se odraziti na njihove napore da se približe Evropskoj uniji. I mislim da je u tom smislu izjava bila vrlo jasna, kazao je Stano.

Čitaj još:   HAOS: “SRAMOTA, JADNO!”, Nakon Džejline pobjede u ZG, kolege JAVNO ZARATILE

Proslava Dana RS je izazvala rekaciju Evropske unije koja je u ponedeljak, 10. januara osudila „negativnu, razdornu i zapaljivu retoriku lidera Republike Srpske (RS)” koja se mogla čuti povodom obilježavanja dana RS, 9. januara.

U ovom saopštenju se izražava žaljenje „što su i drugi partneri učestvovali u obilježavanju dana RS, čime prijete regionalnoj stabilnosti i utiču na dobrosusjedske odnose.”

Od zemalja regiona, na proslavi u Banjoj Luci su učestvovali predstavnici institucija Republike Srbije: Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova i Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

Dan uoči proslave, odnosno u subotu 8. januara su dodjeljena i odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama.

Ceremoniji su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, Aleksandar Vulin, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je odlikovan ordenom Republike Srpske, ambasador Srbije u SAD-u Marko Đurić, Bratislav Gašić direktor Bezbjednosno informativne agencije Srbije i Zoran Đorđević v.d. direktor “Pošta Srbije”, prenose Vijesti.ba.

Čitaj još:   OPASAN INCIDENT: Oštećen avion Croatia Airlinesa na letu za Sarajevo, sumnja se na vatreno oružje... (foto)

izvor Vijesti.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more