IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ: Poznat termin sahrane doajena bh. novinarstva Vlastimira Mijovića…

Sahrana Vlastimira Mijovića, dugogodišnji bosanskohercegovački novinar i analitičar, obavit će se u ponedjeljak u 13 sati na groblju Bare.

Mijović je preminuo 13. januara 2022. godine u 65. godini života, nakon što je izgubio bitku sa bolešću.

Komemoracija će biti održana isti dan u Vijećinici s početkom u 11 sati.

Vlastimir Mijović je rođen u Foči, 1956. godine. Osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka— odsjek žurnalistike, završio je u Sarajevu, u kojem je živio od 1964. godine.

Tokom trideset godina profesionalnog rada u novinarstvu, djelovao je u raznim medijima.

Karijeru je započeo 1979. godine, kada je bio novinar u Našim danima (aktuelni magazin Dani), a 1980. godine je postao urednik unutrašnje politike ovog lista. Od 1981. do 1985. godine, bio je glavni i odgovorni urednik lista Naši dani (najmlađi u povijesti SFR Jugoslavije).

Od 1985. do 1988. godine bio je glavni i odgovorni urednik lista Mladost iz Beograda, a nakon toga prelazi i postaje politički komentator dnevnog lista Oslobođenje. Tu novinarsku funkciju obavlja od 1988. do 1990, a od 1990. do 1995. djeluje kao stalni Oslobođenja iz Moskve.

Od 1995. do 1996. godine, djeluje kao glavni i odgovorni urednik lista Oslobođenje, izdanje za inostranstvo, čije se sjedište nalazilo u Ljubljani. Godine 1996. postaje zamjenik glavnog urednika magazina Svijet, a tokom 1996. i 1997. pomoćnik je glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Oslobođenje.

Čitaj još:   SARAJEVO I EMOTIVNE PORUKE NA OPROŠTAJU: Prijatelji na komemoraciji oprostili se od Vlaste Mijovića... (foto, video)

Od 2000. do 2001. bio i odgovorni urednik lista Poslovnih novosti, a od 2001. do 2003. glavni i odgovorni urednik dnevnog lista na engleskom jeziku Bosnia Daily. Od 2003. do 2005. glavni i odgovorni urednik lista Poslovne novosti. Od 2005. do 2007. godine bio je glavni i odgovorni urednik mjesečnog magazina Strogo pov, da bi od 2007. do 2008. godine bio glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Oslobođenje.

Također, od 1997. do 2000. bio je urednik i voditelj 70-minutnih političkih talk-show emisija Argumenti i Otvorena vrata na tadašnjoj TV BiH, koje su u toj kategoriji bile najgledanije u Bosni i Hercegovini i emitovane u prime-time terminu. Tokom 2005. bio je izvršni čelnik za komunikacije i koordinaciju programa FTV.

U svojoj karijeri, napisao je više hiljada novinskih tekstova u, osim pomenutih, listovima Svijet, Danas, NIN i Duga, Delo i Mladina, Slobodna Dalmacija, Walter, Business magazine, Globus. Od 1979. do danas objavio je više stotina izvještaja i komentara na radio stanicama Slobodna Europa (Prag), Radio svoboda (na ruskom jeziku) (Prag), BBC na ruskom jeziku (Moskva), Radio Deutsche Welle, Radio Sarajevo, Radio Bosne i Hercegovine.

Čitaj još:   SAČEKUŠA u Banja Luci: NAKON IZLASKA S ROBIJE UBIJEN PRED MAJKOM

Za svoj novinarski angažman dobio je priznanje Novinar godine 1998, u izboru Udruženja novinara Bosne i Hercegovine, piše RS.

izvor: agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more