IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS u Manastiru Karno kod Srebrenice: “Oj četnici Ravne gore, zbijajte se u redove”… (foto, video)

Mlađan Đorđević, lider Pokreta Oslobođenje, sa četnicima proslavljao pravoslavnu Novu godinu…

SREBRENICA: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 19.01.2022…00: 52… UŽAS u Manastiru Karno kod Srebrenice: “Oj četnici Ravne gore, zbijajte se u redove”… (foto, video)

U noći između 13. i 14. januara u manastiru Karno kod Srebrenice proslavljala se pravoslavna Nova godina. Domaćin gostima iz Srbije bio je iguman Luka Babić, piše portal istraga.ba dodajući da je poseban gost na ovom druženju bio lider Pokreta Oslobođenje– Mlađan Đorđević.

Portal podsjeća da je Đorđević,  nekada bivši savjetnik srpskog predsjednika Borisa Tadića, danas “humanitarac” koji je osnovao organizaciju “Naša Srbija”, rusofil sa “sjajnim vezama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i četničkim udruženjima”.

“Stigoh u manastir Karno iznad Srebrenice, kod igumana, oca Luke, gdje ću sa braćom iz Srbije i Srpske dočekati pravoslavnu Novu godinu”, napisao je 13. januara Mlađan Đorđević, prenosi istraga.ba. Kako se dodaje, iguman Luka je organizovao vatromet ispred manastira nakon čega su se gosti vratili četničkim pjesmama.

“Na sred gore Romanije, četnički se barjak vije. Pa, neka ga, nek se vije, donet nam je iz Srbije. Doneo ga Čiča Draža i njegova gorska straža”, glasili su stihovi jedne od pjesama koje su četnici te noći pevali u manastiru Karno.

Kako se može vidjeti na fotografijama koje su objavljene na Fejsbuk stranici manastira Karno, domaćini i njihovi gosti su razvili zastavu “Ujedinjenog ravnogorskog pokreta”, te zastave Ruske Federacije i “carske Rusije”.

Čitaj još:   OBRT NA POMOLU: SPAJIĆ PRAVI KOALICIJU S DRITANOM?! 

Sarajevski portal ukazuje da Đorđević ne krije svoje veze sa Rusijom te da je, prema pisanju nova.rs, prošle godine viđen u društvu Aleksandra Babkova, ruskog političara i biznismena, što je Đorđević i potvrdio.

Aleksander Babkov je od 2014, piše istraga.ba, pod sankcijama EU zbog “narušavanja teritorijalnog integriteta i suverenitata Ukrajine” i takođe je, navodi se, na crnoj listi Sjedinjenih Država.

“Tačno je da sam se video sa njim.U pitanju je veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda, ali ne bih ništa više komentarisao”, rekao Đorđević nakon povratka iz Moskve, u septembru prošle godine, navodi portal.

Prije Đorđevća, manastir Karno  u decembru prošle godine posetio i Dušan Marković, kontroverzni vođa ultranacionalističke stranke Prava Srbija sa centralom u Jagodini, piše istraga.ba. Marković je tada sa igumanom manastira Karno Lukom Babićem takođe pjevao četničke pjesme.

“Šta se ono u Bosni pokraj Drine zbiva, to su srpski četnici sišli sa planina. Ne boje se Allaha, ne boje se mina, ne boje se ustaša, ni mudžahedina”, pjevao je Marković, dok ga je iguman Luka povremeno pratio.

Marković je, podsjeća portal, poznat po ekstremnim izjavama prema migrantima, a u zvaničnoj biografiji stoji da je sa svega 19 godina postao potpredshednik Ravnogorskog pokreta, gdje se na njegovim profilima po društvenim mrežama mogu vidjeti fotografije gdje pozira u uniformi i sa oružjem. Od septembra prošle godine, dodaje se Markovićeva “Prava Srbija” je u koaliciji sa neonacističkim Pokretom Levijatan,  koji ne skrivaju svoje simpatije prema presuđenim ubicama i ratnim zločincima, poput Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan.

Čitaj još:   AMERI, ŽESTOKO i SUROVO izvrijeđali Srbe u KINI: "ONI NEMAJU NI HRANE NI INTERNET"... (foto)

izvor Danas.rs

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more