IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OPOZICIJA CRNE GORE: Skupština pretvorena u POZORNICU ZA NACIONALIZAM I RASPIRIVANJE TENZIJE

Klub poslanika DPS-LP, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije – Albanske koalicije “Jednoglasno” i Bošnjačke stranke predali su danas u skupštinsku proceduru inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Tim povodom oni su se oglasili zajedničkim saopštenjem.

“Skupština Crne Gore, za vrijeme mandata predsjednika Skupštine Alekse Bečića, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore”, navode oni.

Dominantno zbog te činjenice, odnosno, kako navode, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u jednoj državi trebalo da ima, “danas smo svjedoci nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podjela, koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka”.

“Negativan godišnji izvještaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji sastav Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja je ilustracija zbog čega je put naše države prema Evropskoj uniji zaustavljen, a značajan doprinos takvom Izvještaju i takvoj dijagnozi stanja od strane naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika”, dodaju iz opozicije.

Čitaj još:   SKANDAL BEZ PRESJEDANA: Predsjednik Udruženja novinara, uputio poruku "Medenica je trebala da se ubije"... (foto, video)

Umjesto da Skupština bude mjesto istinskog dijaloga i dogovora oko svih vitalnih pitanja za crnogorsko društvo, kako su konstatovali, pretvorena je u pozornicu otvorene nacionalističke retorike i raspirivanja tenzija, veoma često usmjerenih prema brojčano manjinskim narodima.

“Ovo su samo neki od razloga koji nedvosmisleno upućuju na zaključak da je aktuelni predsjednik Parlamenta svoju funkciju očigledno obavljao u interesu svoje partije i partijske i lične promocije, a ne u interesu države i ostvarivanja ključnih državnih ciljeva, čija je realizacija zbog takvog odnosa izostala. Svi gore navedeni razlozi i činjenice upućuju na potrebu da se aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore razriješi s ove odgovorne funkcije”, ocijenili su oni.

Poslanik DPS Predrag Bošković, kako su oni izvijestili, nije potpisao inicijativu jer nije u državi.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more