IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NA POMINJANJE NJENOG IMENA, VUČIĆU NIJE DOBRO…

Pod njenim vođstvom, DNA je pokrenula stotine istraga protiv najviših funkcionera. Dugo je bila trn u oku rumunjske političke elite kao borkinja za borbu protiv korupcije.

Karikaturista Dušan Petričić u svom najnovijem crtežu koji krasi vikend izdanje dnevnih novina “Nova” predstavio je predsjednika Srbije koji bijesno sagovorniku govori da je za gradonačelnika Beograda želio dugogodišnjeg gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, a ne Lauru Kovesi. Ko je Laura Kovesi?

Kovesi, porijeklom Rumunka, kao javna tužiteljica zadužena je za krivična djela protiv pronevjere budžeta EU, prevara, korupcije, prekograničnih prevara sa porezom na dodatu vrijednost većih od 10 miliona eura.

Kovesi je bila prva žena koja je postala glavni tužilac u Rumuniji i najmlađi glavni tužilac. Kada je došla na funkciju imala je samo 36 godina. U maju 2013. postala je šefica DNA. Pod njenim vođstvom, DNA je pokrenula stotine istraga protiv najviših funkcionera. Dugo je bila trn u oku rumunjske političke elite kao borkinja za borbu protiv korupcije.

Tokom pet godina provedenih na tom mjestu poslala je 68 visokih funkcionera na sud, uključujući 14 aktuelnih ili bivših ministara vlade i 53 poslanika iz oba doma rumunskog parlamenta.

Čitaj još:   TUGA VELIKA: Podlegao i drugi mladić nakon teške saobraćajne nesreće u BiH... (foto)

U junu 2014. DNA je “dobila” konačnu presudu protiv bivšeg premijera Adrijana Nastasea koji je osuđen na četiri godne zatvora.

Kovesi je sa čela DNA sklonjena u junu 2018. na zahtjev bivšeg ministra pravde Tudoela Toadera jer se protivila inicijativi Socijaldemokratske partije (PSD) da se izmijeni “osjetljivo” zakondavstvo u oblasti pravosuđa. Koveši je bila optužena za zloupotrebu položaja i pretjeranu upotrebu resursa za prisluškivanje tajne službe; njeni okružni tužioci bili su optuženi za vršenje pritiska na svjedoke.

Kada je izabrana za javnu tužiteljicu u EU, rekla je da se nada da će njen uspjeh motivisati rumunjske sudije da nastave borbu protiv korupcije.

“Da brane nezavisnost pravosuđa i da pruže otpor potencijalnim pritiscima i uznemiravanju“, naglasila je Kovesi.

Sastanak sa Dolovac

Tužiteljica se 2020. godine sastala sa republičkom javnom tužiteljicom Srbije Zagorkom Dolovac, piše Nova.rs.

“Ako me pitate za glavnu tužiteljicu iz Srbije, nije to bio baš sastanak između nas dvije. Srele smo se na seminaru koji je organizovala Evropska investiciona banka povodom obilježavanja Međunarodnog antikorupcijskog dana. Popričale smo par minuta. I razgovarale smo o izazovima sa kojima se tužioci susreću. To je bila osnovna svrha tog… sastanka”, rekla je tada za N1.

Čitaj još:   Rudnik uglja PLJEVLJA tone u GUBITKE, ali CRKVI SRBIJE besplatno postavlja KLOZETE, GRADI PARKING I PUT

izvor: SB

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more