IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTO VLADA NA UMU, TO VESNA Bratić NA DRUMU: Kada su lideri manjinskih partija postali nepoželjni?

Aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić nekoliko puta je makar to bilo i populistički, saopštavao da je upućen poziv partijama manje brojnih naroda, i budu konstituenti rekonstruisane vlade. Krivokapić je sa liderima tih partija, Ervinom Ibrahimovićem, Gencijem Nimanbegu, Fatmirom Đekom i Nikom Đeljošajem imao i sastanke, ali nikada nije bilo zvaničnih ponuda i konkretnih modela.

Đeljošaj tvrdi da je ministar finansija Milojko Spajić u toku tih sastanaka, manjinama nudio ”brda i doline” da zamijene GP URA u Vladi. Ministarka Vesna Bratić pak, juče je ustvrdila da su te osobe manje dostojne od njenog premijera i u prevodu, da nije realno da sa njima neko želi da donosi odluke od značaja, čime je pokazala koliko su prethodni pozivi upućeni ovim partijama bili iskreni.

Nik Đeljošaj je za RTCG objasnio kako je izgledao sastanak u Vladi i kaže da nije znao da su kod Spajića pozvani na razgovor radi ponude da budu dio vlasti, već je mislio da su drugi razlozi u pitanju.

“To mi je bilo čudno. Mi iz sfere politike znamo da ništa nije slučajno. Slušali smo šta imaju da kažu i postavljali pitanja. Govorili su da iza svega stoje Amerikanci. Pominjale su se sve partije osim URE. Kolega Fatmir Đeka je tada pitao- a URA, oni su kazali, vidjećemo šta ćemo sa njima, nijesu odani premijeru”, rekao je Đeljošaj.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić prethodno je kazao da je jedini cilj razgovora sa predstavnicima partija manjinskih naroda u septembru prošle godine bio njihov ulazak u Vladu Crne Gore, a nikako bilo čija zamjena.

“Nudio sam i uvijek ću nuditi da predstavnici manjinskih naroda budu krucijalni dio vlasti u Crnoj Gori. Bogatstvo ove zemlje je u različitostima, i ja sam to naučio odrastajući sa svojim Pljevljacima svih nacionalnosti. I sad to mislim”, navodi se u reagovanju Spajića.

Dodao je da je prisustvo manjina u novoj Vladi, poslije vanrednih parlamentarnih izbora u maju 2022. godine, “neophodno i veoma važno za demokratski prosperitet Crne Gore”.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović Stanković o BRATIĆ: Ova što je POBJEGLA SA BOJNOG POLJA, može da BJEŽI dok je štiti imunitet

KRIVOKAPIĆEVE KALKULACIJE

Krajem 2021. godine predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić radio je na ”formiranju novog kabineta” iako više nije imao dovoljnu podršku u parlamentu.

Kako je Standard tada pisao, premijer je obavio nekoliko razgovara, a između ostalih, bili su i čelnici Bošnjačke stranke. Na sastanku, koji se održao u zgradi Vlade, Krivokapić je, kaže izvor Standarda, obavijestio predsjednika BS-a Ervina Ibrahimovića da namjerava rekonstruisati kabinet po “principu 8+8+2”.

Na sastanku nije jasno tražena podrška za ovaj model od strane BS-a, već je razgovor vođen samo na nivou informativnog, kazao je tada izvor Standarda.

U oktobru mjesecu najavljivao je sastanke sa predstavnicima albanskih partija u Crnoj Gori.

Tada je poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu naveo da postoji mogućnost da uđu u rekonstruisanu Vladu, ukoliko bi znali da je poziv iskren, ali da ova Vlada do sada nije željela da manjine budu u njoj i da im nikada nije odgovoreno na ono što su tražili.

”Taj poziv mora da bude iskren i kredibilan. Mi nemamo zahtjeve koji su nedemokratski. Mi insistiramo na našim pravima, ekonomskim, kulturnim, socijalnim, na pravu na obrazovanje i što je najvažnije, ekonomsku održivost”, kazao je tada Nimanbegu.

HOĆEMO MANJINSKE PARTIJE– NEĆEMO MANJINSKE PARTIJE

Ipak, sve ponude, formalne i neformalne, iskrene i neiskrene, pale su u vodu nakon nastupa ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić na protestu protiv formiranja manjinske vlade, na kome je javno targetirala lidere opozicionih, ali i manjinskih partija.

Naime, Bratić je, između ostalog omalovažila Fatmira Đeku, Nika Đeljošaja, Ervina Ibrahimovića i druge, govoreći da je SNP njima zamijenio ”časnog Zdravka Krivokapića”.

Ona je postavila pitanje kako će to sa Ervinom, Fatmirom i Nikom neko potpisivati Temeljni ugovor.

Time je Bratić, budući da se niko od njenih kolega nije ogradio od njene izjave, ogolila politiku Vlade Zdravka Krivokapića, prema kojoj su političke partije manje brojnih naroda i njihovi lideri nepravoslavnih imena trebali da budu samo dekor i plašt za međunarodnu zajednicu, a nikako donosioci odluka i ravnopravni učesnici u političkom životu Crne Gore.

Čitaj još:   CETINJE: Sjutra antifašistička šetnja "Svi smo mi Ljubo"... (foto)

Bratić kao izvjestilac Vlade, koji uvijek govori pogrešno, ali ono što i drugi u vladi misle, a ne smiiju da kažu, dio svog govora ponovila je na Tviteru i izazvala lavinu reakcija.

Pored toga što je nedavno izglasana njena smjena u parlamentu, a uskoro će na dnevnom redu biti i izglasavanje nepovjerenja kompletnoj Vladi, Vesna Bratić sinoć je sahranila svaku mogućnost pregovora i saradnje kabineta Krivokapića, sa građanskim i partijama manjina.

”Ministarka Bratić mora znati da je Crna Gora država svih njenih građana, ravnopravnih u odlučivanju o svim pitanjima. Zapaljiva retorika usmjerena na nacionalna prebrojavanja je napad na građanske vrijednosti”, reagovali su iz Centra za demokratsku tranziciju.

izvor: Standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more