IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROFESOR dr.LAVIĆ: “Velika priča oko Izbornog zakona treba poslužiti za stvaranje ‘trećeg entiteta'”(foto, video)

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić objasnio je suštinu razgovora u Neumu…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, petak, 28.01.2022…11: 42… PROFESOR dr.LAVIĆ: “Velika priča oko Izbornog zakona treba poslužiti za stvaranje ‘trećeg entiteta'”(foto, video)

Direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za dio koji je za vanjske poslove Angelina Eichhorst specijalni izaslanik SAD- a izbornu reformu Matthew Palmer u Neumu nastavili su jutros od 8 sati pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva BiH, a glavni sagovornici su im Dragan Čović (HDZ), Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Denis Zvizdić (NiP).

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić  objasnio je suštinu ovih razgovora u Neumu.

“Sva ‘velika’ priča oko izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, od strane herceg-mašinerije, za treba poslužiti stvaranje ‘trećeg entiteta’ koji bi bio predvorje otvorene destrukcije države. To je osnova saradnje i ‘čudne’ ljubavi Dodika i Čovića!”, naveo je Lavić na Twitteru.

Čitaj još:   BIĆE VIŠE VREMENA ZA SAN: Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, kazaljke pomjeramo za jedan sat unazad... (foto, video)

“Constituent peoples!”

Prema njegovim riječima, Izborni zakon Bosne i Hercegovine mora slijediti presude Evropskog suda o ljudskim pravima.

“Anex IV Općeg okvirnog sporazuma o miru podrazumijeva nadređenost Evropske konvencije o ljudskim pravima, te se mora uskladiti s njom. Građanstvo je nesvodivo na constituent peoples!”, dodao je Lavić, prenosi Radiosarajevo.ba.

Osvrnuvši se ranije na uplitanja Republike Hrvatske u ovaj procese, profesor Lavić je dodao:

“Nedopustivo je da g. Grlić Radman iz Hrvatske dozira kako se u Bosni mora napraviti reforma Izbornog zakona i kako je tzv. ‘legitimno predstavljanje’ osnov te reforme. To je vrlo drsko uplitanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine. I nedopustivo!”

Čitaj još:   Socijaldemokrati O VLADI 12 APOSTOLA: Da se Građanska Crna Gora probudi što prije... (foto i video)

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more