IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GOTOVO JE GOTOVO, PREGOVORI U NEUMU PROPALI: Delegacije napuštaju hotel! (foto, video)

Ostalo je prostora za nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona, svi učesnici će saopćiti da je “atmosfera bila dobra”, da je “došlo do pomaka u pregovorima”, suštinski, pregovori u Neumu su- propali…

NEUM: BiH, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 30.01.2022…13: 42… GOTOVO JE GOTOVO, PREGOVORI U NEUMU PROPALI: Delegacije napuštaju hotel! (foto, video)

Pregovori u Neumu su završeni i delegacije polako napuštaju neumski hotel. Ono što je i najavljeno – dogodilo se. Nikakav konkretan dogovor o političkim pitanjima nije postignut, saznaje portal “Istraga”.

Kako bi se ostavio prostor za nastavan pregovora o izmjenama Izbornog zakona, učesnici će saopćiti da je “atmosfera bila dobra”, da je “došlo do pomaka u pregovorima”. Ali suštinski, pregovori u Neumu su – propali.

“Jedino što je usaglašeno je načelna podrška unapređenju izbornog integriteta”, kazao je sagovornik Istrage.

To je, upravo, ono o čemu se pisalo već ranije. Dogovora o izmjenama načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH – nema. Kao što nema dogovora i smanjenju nadležnosti Doma naroda Federacije BiH na čemu su insitirali pregovarači iz Sarajeva. Da su pregovori propali, potvrđuje i činjenica da lideri stranaka iz Republike Srpske uopće nisu pozvani u Neum, iako im je ranije najavljeno da će ih pozvati kako bi se izjasnili o dogovoru stranaka iz Federacije.

“Nas niko nije pozvao. Mi smo u pripravnosti”, kazao je za Istraga.ba predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Podsjećamo, u  petak popodne delegacijama SDA, NiP-a, SBB-a i NES-a, ponuđen je modificirani prijedlog HDZ-a BiH koji podrazumijeva elektorski način izbora članova Predsjedništva BiH. I to samo članova Predsjedništva iz Federacije BiH. U Republici Srpskoj bi ostao dosadašnji način izbora. Dakle, RS bi bila jedna izborna jedinica, dok bi Federacija, prema ovom prijedlogu bila podijeljena na deset izbornih jedinica koje bi davale određeni broj elektora, koji bi potom birali članove Predsjedništva BiH.

Čitaj još:   BORIS Bogdanović: Vidjećemo ko sve ima tajne dogovore sa DPS, SNP i GP URA... (foto)

Članovi delegacija su preračunali. Primjenom ponuđenog modela, a gledajući rezultate posljednja tri izborna ciklusa, član Predsjedništva BiH bi uvijek bio kandidat HDZ-a BiH. Ali i to je Draganu Čoviću malo.

„HDZ BiH traži vrste takozvanih osigurača“, pojašnjava sagovornik Istrage.

Prvi osigurač je – etnički prefiks. Drugi podrazumijeva takozvane plutajuće kantone. I na kraju, kao treći osigurač, HDZ predlaže da članove Predsjedništva iz Federacije potvrđuju delegati u Domu naroda BiH, odnosno u bošnjačkom i hrvatskom klubu.

To je, zapravo, prijedlog koji se nedavno pojavio u medijima i kojim se, praktično, garantira HDZ-ovom kandidatu izbor člana Predsjedništva BiH.

Prijedlog, prema informacijama Istrage, nije bio prihvatljiv liderima političkih partija iz Sarajeva. No, svi su bili spremni pristati na elektorski model pod jednim uslovom – smanjenje ovlasti Doma naroda Federacije.

„Ali Dragan Čović, zapravo, ne želi da razgovara o smanjenju nadležnosti Doma naroda FBiH“, objašnjava sagovornik Istrage.

Tako je elektorski sistem propao. Na dnevni red je, potom, došao prijedlog o kojem je nedavno govorio lider SNSD- a Milorad Dodik. Nacionalni prefiksi bi ostali, ali bi pored nje pisalo i predstavnik ostalih. Recimo, u slučaju hrvatskog člana Predsjedništva BiH bi pisalo – Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ili ostalih.

Čitaj još:   NARANDŽASTO UPOZORENJE: Vremenske neprilike trebamo očekivati večeras, od 18 sati, pa do... (foto)

Ali i tu opciju HDZ BiH ne prihvata. I upravo je to jedan od razloga propasti pregovora…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more