IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAŠKO Konjević: Vladu FORMIRALI u manastiru OSTROG, a RUŠE je kod PORFIRIJA

Poredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da je tužna slika to što neki predstavnici parlamentarne većine po političko mišljenje i sugestije idu u drugu državu.

On je, komentarišući seriju sastanaka crnogorskih političara i predstavnika vlasti sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem, kazao da, uz dužno poštovanje svih crkvenih velikodostojnika, državu moramo odvojiti od crkve.

– Ne sporim da u sklopu neke regionalne saradnje treba graditi dobre relacije sa susjednim državama, pa i Srbijom. Da li po mišljenje i sugestije treba ići kod crkvenih velikodostojnika, nisam siguran. Mislim da su zatvorili krug, jer su Vladu formirali u manastiru Ostrog, a ruše je razgovorom kod patrijarha Porfirija – rekao je Konjević za Gradsku TV.

On je napomenuo da nije zabranjen razgovor sa crkvenim velikodostojnicima, ali poručuje da ga treba voditi na način koji je odvojen od političkih procesa, što u prethodnih godinu dana nije bila praksa.

– Na formiranje Vlade i njen sastav dominantno je uticala SPC, a to neki ministri nisu ni krili. Uticaj te crkve na rad Vlade, na programske prioritete vlade je zapanjujući. Tu Vladu je vodila SPC kroz nekoliko ministara – rekao je Konjević.

Čitaj još:   PAŽNJA: IZDATO OPASNO UPOZORENJE, Veliko nevrijeme stiže u region...

Osvrćući se na nacrt Temeljnog ugovora sa SPC, Konjević je rekao da je teško komentarisati dokument koji je na nivou medijske interpretacije. Smatra da Vlada treba da omogući pristup tom dokumentu svih zainteresovanim političkim i društvenim činiocima.

– Vlada nije objavila taj dokument, ali nije ni demantovala ove medijske interpretacije. Ukoliko su tačne neke od odredbi u radnoj verziji – ne možete nijednu instituciju, makar i SPC, ržati izvan dometa Ustava i zakona – istakao je Konjević.

Komentarišiću to što vicepremijer Dritan Abazović nije isključio mogućnost učešća SDP-a u manjinskoj vladi, Konjević je rekao da se prvo treba fokusirati na pad ove.

– Nama je drago što sva argumentacija koju je opozicija iznosila u prethodnih 12 mjeseci ima svoje utemeljenje i što ćemo u petak uskratiti povjerenje ovoj Vladi. Onda se treba vratiti izvornim političkim principima – naglasio je Konjević.

Prema njegovim riječima, prvo treba afirmisati demokratske principe, a u ovakvoj situaciji, ističe, najčistije rješenje su izbori.

– Mi smo rasposloženi da dominantno sa kolegama iz opozcizije, ali i sa URA-omrazgovaramo da li od ovog našeg prijedloga ima bolje rješenje, ali tek nakon što ova Vlada padne – poručio je Konjević.

Čitaj još:   RAŠKO Konjević: FILIP Adžić je prosto genije... (foto)

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more