IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Važno da CG sačuva multietničku demokratiju, primljena akreditivna pisma novih ambasadora, KOSOVA i… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Kosovo, Nj. E. Ariane Zerka Hodže, Republike Češke, Nj. E. Janine Hrebičkove, Države Katara, Nj. E. Farisa Rumi Mohamed Šahin Al-Naimia i Islamske Republike Pakistana, Nj. E. Mohameda Ejdžaza.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik države je ambasadorima poželio dobrodošlicu i uspješnu misiju, “u uvjerenju da će tokom mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa”.

Predsjednik je predočio ambasadorima aktuelne političke prilike u državi i ocijenio da je u toku proces konsolidacije vlasti. On je kazao da bi naredni mjesec dana trebao da da razjašnjenje situacije u kojoj se zemlja našla i istakao da je za Crnu Goru važno da sačuva svoju multietničku demokratiju, da sačuva mir, stabilnost i svoju evropsku budućnost. Đukanović je apostrofirao da svaka naredna vlada u Crnoj Gori mora da bude snažno demokratska, građanska i euroatlantska i da nastavi integracioni proces ka punopravnom članstvu u EU.

“Odnosi Crne Gore i Kosova su prijateljski i dobrosusjedski, bez otvorenih pitanja i sa značajnim potencijalom za njihovo unapređenje”, kazao je Đukanović tokom razgovora sa ambasadorkom Kosova.

Čitaj još:   URA zloupotrijebila službeno vozilo Skupštine CRNE GORE u predizborne svrhe...

Uz ocjenu dostignutog povjerenja i prakse kontinuiranog političkog dijaloga na najvišem nivou, pozdravio je započetu međuresorsku saradnju i apostrofirao mogućnosti za unapređenje ekonomske, energetske, turističke i saobraćajne saradnje. Zajednički je interes bolje infrastrukturno povezivanje i nastavak izgradnje granične infrastrukture. Ističući ponos u odnosu na crnogorsku zajednicu na Kosovu, poručio je da bi dalji napori za regulisanje ustavnog položaja crnogorske manjine na Kosovu bili dodatni impuls međudržavnim odnosima.

On je naglasio da Crna Gora s pažnjom prati sve što se događa na relaciji Beograd-Priština, uz interes da se dođe do sporazuma i trajne stabilnosti u čemu će Crna Gora uvijek biti konstruktivan partner. Ambasadorki Kosova je prenio podršku za evropsku i euroatlantsku perspektivu te zemlje uz uvjerenje da je zajednička budućnost regiona u porodici ujedinjene Evrope.

Ambasadorka Hodže je uz zahvalnost za dobrodošlicu prenijela Predsjedniku srdačne pozdrave predsjednice Osmani, Vlade i građana Kosova.

Zahvalila je i na sveobuhvatnoj podršci u istorijskim momentima za Kosovo i kontinuiranoj pomoći u gradnji subjektiviteta zemlje. Ona je naglasila jasno opredeljenje ka evropskoj i euroatlantskoj perspektivi uz posvećenost miru i stabilnosti regiona i dobrosusjedskoj saradnji. Prenijela je posvećenost kosovskih institucija da naše prijateljske odnose proširimo i jačamo u svim sferama od obostranog interesa i rješavanju ustavnog položaja Crnogoraca na Kosovu, koje smatraju dodatnom vrijednošću zemlje, i za šta volja postoji…

Čitaj još:   MILE Đukanović: Dok žive ideologije koje negiraju zločine, ne prestaje opasnost od novih stradanja... (foto i video)

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more