IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TI MENI SERDARE- JA TEBI VOJVODO: Čović i Dodik ujedinjeni protiv Bosne i Hercegovine… (foto, video)

DRAGAN Čović nije krio razočarenje zbog neuspjeha u Neumu, a u tome ga je podržao i Dodik koji je kazao da to nije dobro za “ukupne odnose u BiH”…

MOSTAR- BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 31.01.2022… 14: 42… TI MENI SERDARE- JA TEBI VOJVODO: Čović i Dodik ujedinjeni protiv Bosne i Hercegovine… (foto, video)

Igrokaz u režiji Milorada Dodika na jučerašnjoj press konferenciji koju je prekinuo kako bi se javio na telefon Draganu Čoviću nakon fijaska u Neumu, ogolio je njihovu politiku koja je usmjerena protiv Bosne i Hercegovine, pa i jednog konstitutivnog naroda Bošnjaka.

Dodikove tvrdnje da predstavnici Srba ne trebaju učestvovati u pregovorima oko Izbornog zakona jer je to pitanje unutar FBiH, te da će podržati dogovor naravno samo ako to bude odgovaralo HDZ- u, dodatno su učvrstile odnos sa Čovićem.

Obojica su svjesna da BiH mogu držati u blokadi a što već rade mjesecima, Dodik na državnom nivou, a Čović i HDZ Federaciju BiH gdje nikada nisu implementirani izborni rezultati 2018. godine. Kada zatreba HDZ drži stranu SNSD-u i na državnom nivou. 

Dodik koji nije učestvovao na razgovorima u Neumu jučer je novinarima elaborirao posljedice fijaska razgovora. Time je vrlo direktno podržao Dragana Čovića koji će svoju zahvalnost iskazati dolaskom na sjednicu Narodne skupšine RS-a gdje će se govoriti o aktuelnoj ekonomsko-političkoj situaciji. Takav poziv je odbio predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatrajući da rješenje treba tražiti u nadležnim državnim institucijama, a ne u entitetskim.

Iako je Čović tek usmeno potvrdio svoj dolazak, Dodik je iskoristio trenutak te je u javnom telefonskom razgovoru “ovjerio dolazak predsjednika HDZ-a” u Banju Luku i NSRS 1. februara.

Čitaj još:   Vic dana Pašalić i tri kćeri...

Čović nije krio razočarenje zbog neuspjeha u Neumu, a u tome ga je podržao i Dodik koji je kazao da to nije dobro za “ukupne odnose u BiH”.

“Opšti utisak je da politički predstavnici ‘muslimana’ nisu htjeli dogovor. Oni imaju dobru varijantu da ponovo izaberu Željka Komšića i u tom pogledu zadaju definitivni politički udarac Hrvatima kao konstitutivnom narodu na ovim prostorima. Јa mislim da to nije dobro”, kazao je Dodik te nastavio o majorizaciji Hrvata.

Dok priča o majorizaciji Hrvata mogao bi Dodik na istu temu razgovarati sa Čovićem o položaju Hrvata u Banjoj Luci ali i u svim institucijama RS-a. No o tome vjerovatno neće ni Čović na sutrašnjoj sjednici.

Umjesto realnih problema Hrvata u RS- u, Čović će se usmjeriti na FBiH i na imaginarne neprijatelje u liku Bakira Izetbegovića, te svih drugih stranaka koje ne slijede matricu HDZ- a i kojima svaki Hrvat u cijeloj BiH vrijedi isto. Neće Čović jasno i glasno reći i Dodik blokadu započeo zbog neprihvatanja poštivanja zakonske zabrane negiranja genocida pa je tako predsjednik HDZ-a i protiv sankcija koje su izrečene Dodiku od SAD- a. 

Nije ovo prvi koordinirani potez dvojca Čović-Dodik, ali je on sada još opasniji dok je država u blokadi, a nastavljaju se razgovori o Izbornom zakonu BiH.

Čović je svjestan da neće biti pristanka na njegove maksimalističke zahtjeve kojim bi osigurao pobjedu HDZ-ovog kandidata za Predsjedništvo BiH, te blokade pomoću domova naroda na državnom i federalnom nivou zbog čega se protivi i načinu popunjavanja i smanjenju ovlasti, piše “Patria”.

Čitaj još:   Miodrag Miko Živković: Podrška Adnanu Čirgiću, ovako počinje zlo... (foto)

No činjenice su jasne. Izborni zakon BiH postoji, sa svim svojim manjkavostima ali se Opći izbori u oktobru mogu održati. Drugi problem je kako će HDZ BiH i SNSD strancima objasniti blokade i uskraćivanje finansijskih sredstava za Opće izbore.

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more